Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

«Χρυσή» επένδυση στο Facebook

Η αξία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου εκτοξεύεται στα 50 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και ισχυρούς παίκτες, όπως Yahoo, eBay και Time Warner

Με τις καλύτερες προδιαγραφές ξεκίνησε ο καινούργιος χρόνος για τον 27χρονο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το «Πρόσωπο της χρονιάς» για το 2010 σύμφωνα με το περιοδικό «Time», ο οποίος έλαβε το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, το ποσό? των 500 εκατ. δολαρίων! Μετά την επένδυση που έκαναν κυρίως η Goldman Sachs και δευτερευόντως η ρωσική εταιρεία Digital Sky Technologies, η αξία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Facebook φαίνεται να έχει εκτοξευτεί στα 50 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και παραδοσιακά ισχυρούς παίκτες, όπως Yahoo, eBay και Time Warner.

Οσο για την προσωπική περιουσία του ιδρυτή του Facebook, αυτή διπλασιάστηκε μετά το «ντιλ», το οποίο αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, όπως αυτοί αναφέρονται στο δημοσίευμα, τα 450 εκατ. δολάρια προέρχονται από την Goldman Sachs και τα άλλα 50 από την Digital Sky, η οποία είχε επενδύσει ήδη μισό εκατ. δολάρια στην ιστοσελίδα του Ζούκερμπεργκ, ενώ η πρώτη έχει το δικαίωμα να πωλήσει έως 75 εκατ. δολάρια της συμμετοχής της στη δεύτερη.
Και οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στο επενδυτικό «ντιλ», σύμφωνα με το αποκαλυτπικό δημοσίευμα των «New York Times», αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
ΔιάψευσηΗ νέα συμφωνία, και κυρίως η συμμετοχή της Goldman Sachs στη μετοχική σύνθεση του Facebook, πυροδότησε εκ νέου συζητήσεις και φήμες για ενδεχόμενη εισαγωγή του κοινωνικού δικτύου του Ζούκερμπεργκ στη Γουόλ Στριτ.
Ο ιδρυτής του Facebook απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αρνείται και να αποκαλύψει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του, αν και εκτιμήσεις αναλυτών μιλούν για μια κερδοφόρα επιχείρηση και τοποθετούν τα ετήσια έσοδα στα 2 δισ. δολάρια.
Πάντως, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα που αποκάλυψε την επένδυση, η νέα συμφωνία θα δώσει στο Facebook την ευκαιρία να αναπτύξει νέες εφαρμογές, να προχωρήσει σε εξαγορές και να αποσπάσει από άλλες εταιρείες-κολοσσούς καταξιωμένα στελέχη του χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο χρόνο το Facebook ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα ακόμα και το Google.
ΕΡΕΥΝΑ
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η επένδυση ύψους 500 εκατ. στο Facebook συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία διενεργείται έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στη μετοχική σύνθεση διαδικτυακών εταιρειών, όπως το Facebook, το Twitter, το Zynga και το LinkedIn. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο ορισμένες εταιρείες του Ιντερνετ εκμεταλλεύονται κανόνες της ιδιωτικής αγοράς, ώστε να μην υπόκεινται στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου