Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το σχέδιο συγκέντρωσης υπογραφών για το ευρω-ομόλογο προωθεί η κυβέρνηση

Το σχέδιο συγκέντρωσης 1 εκατομμυρίου υπογραφών, ώστε να κατατεθεί νομοθετική πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου προωθεί η κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου έχει σειρά...


 επαφών για το ζήτημα, τόσο με την Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της Επιτροπής που έχει συστήσει για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία θα λύσει, όμως «υπάρχει και το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της».

Προειδοποίησε ότι αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς.

«Όλα αυτά, σημείωσε, έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε.

» Εδώ είναι και ο ρόλος της Ελλάδας. Να συμβάλουμε -όπως ήδη αρχίσαμε- στις θετικές εξελίξεις και τις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.»

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι εάν εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ θέσουν ένα ζήτημα, η Κομισιόν οφείλει να υποβάλει νομοθετική πρόταση επ' αυτού.

Εφόσον η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για το ευρωομόλογο ευοδωθεί, αφενός η Κομισιόν θα υποχρεωθεί να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοσή του, αφετέρου θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του άρθρου 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας μετά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η έκδοση ευρωομολόγου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου