Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Απόβαση με τσάρτερ και χλιδή

Το σκηνικό της αλόγιστης σπατάλης και το παρασκήνιο γύρω από την αυριανή φιέστα για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κάτω από το... μαρμαρωμένο βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα σμίξουν αύριο στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης καραμανλικοί και σαμαρικοί. Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του θα σταθούν δίπλα δίπλα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έχοντας από κοντά τους Αχιλλέα Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, αλλά και «εκδρομείς» από την Αθήνα, οι οποίοι θα καταφθάσουν με πτήση τσάρτερ ναυλωμένη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 
Ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στα 180 άτομα που θα αναχωρήσουν με το Airbus A-320 από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 π.μ. συγκαταλέγονται στελέχη της Ρηγίλλης, φίλοι της οικογένειας Καραμανλή, διάφοροι επώνυμοι, αλλά και μέλη του ινστιτούτου, το οποίο θα επιβαρυνθεί με τα 30.000 ευρώ των ναύλων - ποσό σημαντικό για μια «απόβαση» διάρκειας μόλις 5 ωρών, δεδομένου ότι στις 4 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στην Αθήνα.
Απόβαση με τσάρτερ και χλιδή
Περιβαλλοντική μελέτη. Είναι γεγονός ότι το δραστήριο ίδρυμα δεν εφείσθη χρημάτων σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του αγάλματος. Πρόσφατα πλήρωσε άρον άρον τα 69.500 ευρώ που απαιτούνταν για τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου στη νέα παραλία, ώστε να δρομολογηθεί εσπευσμένα η διαδικασία εγκατάστασης προτού προλάβει να την μπλοκάρει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Βεβαίως η δαπάνη αυτή, αν και διόλου ευκαταφρόνητη, ήταν η μοναδική εκ μέρους του ιδρύματος, αφού τα 250.000 ευρώ που στοίχισε η φιλοτέχνηση του αγάλματος -κατόπιν σχετικού διαγωνισμού- από τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο επιβάρυναν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οσο για την περιπετειώδη... αύρα που συνόδευσε το στήσιμο του αγάλματος, φαίνεται ότι επηρέασε και την αυριανή φιέστα, αφού τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο γύρω από τις συμμετοχές.
Μόλις ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε κινητοποίηση των καραμανλικών. Αλλωστε οι τελευταίοι θέλουν να δηλώσουν με τον τρόπο τους ότι... ο καραμανλισμός είναι εδώ!
Τον τέως πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του και ανάμεσά τους οι Πέτρος Μολυβιάτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Παπαθανασίου, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.
Το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τον «γαλάζιο» ανασχηματισμό οι καραμανλικοί της Θεσσαλονίκης βλέπουν ότι έχουν μπει στο περιθώριο και περιορίζονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ομως αυτές τις μέρες και εν όψει της άφιξης του Κώστα Καραμανλή υπήρξε κινητοποίηση.
Οι σαμαρικοί της συμπρωτεύουσας έδειχναν αρχικά αμήχανοι, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις προς την Αθήνα να μην έρθει για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, επικαλούμενοι ακόμη και πιθανά αρνητικά απρόοπτα.
Το μεγάλο ερώτημα. Ομως την περασμένη Τρίτη ξεπεράστηκαν οι όποιες ενστάσεις και ειδοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι σαμαρικοί ότι ο πρόεδρος τελικά έρχεται, για να παραστεί όμως σε μια λιτή εκδήλωση.
Στα πιθανά απρόοπτα περιλαμβάνεται πρώτιστα η συμπεριφορά του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που φέρεται ότι θα κάνει τα αποκαλυπτήρια, αλλά και ο υπερβάλλων ζήλος και ο αυταρχισμός του Αχ. Καραμανλή ως εκπροσώπου του ινστιτούτου.
Ο τελευταίος «έβγαλε από τα ρούχα του» τον νέο δήμαρχο, ο οποίος αναγκάστηκε να μιλήσει για γεροντικό πείσμα. Να σημειωθεί ότι, με όλα όσα προηγήθηκαν γύρω από την υπόθεση του αγάλματος, ο Γιάννης Μπουτάρης ουδόλως θα ήθελε να είναι παρών στην εκδήλωση, τελικά όμως θα παραστεί τιμώντας τη θεσμική του ιδιότητα...
  • 250.000€ στοιχισε η φιλοτέχνηση του αγάλματος, ποσό που κάλυψε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Θεσσαλονίκης
  • 69.500€ πληρωσε το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Παραλία
  • 30.000€ ειναι το κόστος ναύλωσης του τσάρτερ, το οποίο καλύπτεται από το ταμείο του ιδρύματος
Οι περιπέτειες και οι μεθοδεύσεις για την επιλογή του χώρου
Οταν πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1996 η «γαλάζια» διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε τότε ούτε αργότερα, ουδόλως ασχολήθηκε με ποιον τρόπο θα τιμήσει τη μνήμη του, δίνοντας έστω το όνομά του σε κάποιον δρόμο. Για αγάλματα και άλλα παρόμοια ούτε λόγος να γίνεται. Αλλωστε ούτε στην κουλτούρα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τέτοια πράγματα ούτε κανένα... ίδρυμα το ζήτησε.
Αντίθετα, όταν πέθανε το 1998 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής η «γαλάζια» διοίκηση, με τη μεθόδευση και του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην τοποθέτηση αγάλματος και ακόμη να μετονομαστεί η Νέα Εγνατία, σε «Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή». Βέβαια από τότε, αν και έχουν περάσει 12 χρόνια, όλοι συνεχίζουν να αποκαλούν τον δρόμο Νέα Εγνατία και μόνο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει την πρόταση, ζητώντας όμως να υπάρξει κάποια στιγμή η απότιση τιμής και στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το τελευταίο στην πορεία ξεχάσθηκε. Ομως δεν ξεχάσθηκε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μεθόδευσε μάλιστα ώστε να επιλεγεί ως χώρος τοποθέτησης η Πλατεία Αριστοτέλους, στο τμήμα μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο... κόντυνε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο -στα 5- το συνολικό ύψος του αγάλματος.
Στις αρχές του 2010, όταν το θέμα άρχισε να μπαίνει στην τελική του φάση, πολλοί ήταν αυτοί στη Θεσσαλονίκη που συνειδητοποίησαν ότι ο χώρος στο στενό τμήμα της Αριστοτέλους ήταν ο πλέον ακατάλληλος. Υπήρξαν αντιδράσεις που έκαναν λόγο για αλλοίωση της αισθητικής του χώρου και της πλατείας, ενώ από μέρους της παράταξης του Γ. Μπουτάρη ο σημερινός αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Ανδρέας Κουράκης, είχε προτείνει ως χώρο τη Νέα Παραλία, σε μικρή απόσταση από το «Μακεδονία Παλλάς». Εκεί όπου ο Κων. Καραμανλής είχε μιλήσει όταν γύρισε από το Παρίσι το 1974.
ΠείσμωσανΟμως, Β. Παπαγεωργόπουλος και Αχ. Καραμανλής είχαν στυλώσει τα πόδια και χρειάστηκε προσφυγή της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να γίνει αναπομπή της προηγούμενης απόφασης από τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Οι δημοτικές εκλογές δρομολόγησαν νέα κατάσταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό οδήγησε τον Β. Παπαγεωργόπουλο -με την πίεση και του Αχ. Καραμανλή- στο να προχωρήσει άρον άρον στην τοποθέτηση του αγάλματος στη Νέα Παραλία, σε ένα χώρο κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό τον φόβο μήπως ο Γ. Μπουτάρης κάνει πίσω.
Η διαβεβαίωση του Γ. Μπουτάρη ότι επιτροπή ειδικών που θα συγκροτούνταν αμέσως θα επέλεγε τον πλέον κατάλληλο χώρο και σύντομα θα γινόταν η τοποθέτηση συναντούσε το... γεροντικό πείσμα του Αχ. Καραμανλή. Ετσι στις 30/12, δύο μέρες πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος, γινόταν η παραλαβή του αγάλματος.
Μετά τoν δήμο χάνει και... την ψυχραιμία του
Κατά πολλούς, η όλη συμπεριφορά του πρώην δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου ήταν από εκνευριστική έως προσβλητική. Το άγαλμα στήθηκε την τελευταία στιγμή, πριν αποχωρήσει η παλιά δημοτική αρχή, κάτι που κύκλοι του νέου δημάρχου σχολίαζαν ως «τουλάχιστον άκομψο».
Ο Αχιλλέας Καραμανλής είχε αναλάβει ρόλο γενικού... επιβλέποντος παρότι ο νέος δήμαρχος διαβεβαίωνε δημόσια ότι το άγαλμα θα στηθεί, με αποτέλεσμα τα όσα διαμήφθησαν με την εσπευσμένη τοποθέτηση στη νέα παραλία να μειώνουν το μέγεθος του ανδρός.
Η ηγεσία της ΝΔ καλείται σήμερα να παραστεί σε μια εκδήλωση που αποτελεί και ως ένα σημείο και ένα πολιτικό «ανφέρ». Γιατί με ποια δημοκρατική πρακτική και νομιμοποίηση ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν από τη διοίκηση, όρισαν εκβιαστικά... αποκαλυπτήρια, δεσμεύοντας τη νέα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη;
Σε ταραγμένο τοπίοΚι όλα αυτά, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη, για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του Β. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος στιγματισμένος από το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο και από τις ευθύνες που φέρει για την απώλεια του δήμου για τη ΝΔ, προσπάθησε να... πιαστεί από τα μαλλιά αξιοποιώντας στο έπακρο το θέμα του αγάλματος.
Αυτές τις μέρες το «γαλάζιο» τοπίο περί τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ταραγμένο. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Μητροπόλεως με γραμματειακή υποστήριξη που μισθοδοτείται από τον δήμο (!) και επιδιώκει να παίξει ηγετικό ρόλο ως... αντιπολίτευση στον Γ. Μπουτάρη. Από εκεί βγάζει σχεδόν καθημερινά ανακοινώσεις σε ρόλο... Γκιουλέκα και καλεί την κρατική ΕΡΤ3 για δηλώσεις.
Οσο για τον Κ. Γκιουλέκα φρόντισε να δείξει την αποστροφή του προς τον Β. Παπαγεωργόπουλο απουσιάζοντας από τις θεσμικές εκδηλώσεις (παράδοση παραλαβή της δημοτικής αρχής κλπ.) στις οποίες παρευρισκόταν μέχρι τώρα ο πρώην δήμαρχος.
ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ
1,2 εκατ. € η κρατική επιχορήγηση στο Ιδρυμα
Περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ βγήκαν από τον κρατικό «κορβανά» και πήγαν κατευθείαν στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, από το 2005 μέχρι και το 2008 η κρατική επιχορήγηση που δινόταν ανά έτος έφθανε τα 250.000 ευρώ (το ίδιο ποσό εισέπρατταν και τα λοιπά ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών). Το 2009 αποφασίστηκε μείωση 10% στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ιδρύματα, με αποτέλεσμα το ίδιο έτος να πάρουν 225.000 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, τα τελευταία 5 χρόνια διατέθηκαν στο ίδρυμα κονδύλια ύψους 1.225.000 ευρώ... για τις πάσης φύσεως δραστηριότητές του. Πρόκειται για τεράστιο ποσό-πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα. To θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση, της οποίας το πρώτο βήμα ήταν ο περιορισμός του ποσού της επιχορήγησης προς τα ιδρύματα κατά 10%, ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οδήγησε την αρμόδια για το ζήτημα υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου να αναστείλει με υπουργική απόφαση, τον Απρίλιο του 2010, την κρατική επιχορήγηση στα ιδρύματα, μαζί και στο Ιδρυμα «Κων. Καραμανλής». Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις χορηγίες, που ως γνωστόν μπορούν να δίδονται όπου και όπως επιθυμούν οι χορηγοί τους! Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» είναι η κ. Λιάνα Γούτα, παλιά συνεργάτιδα του ευρωβουλευτή Απόστολου Βακάλη.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Σισέ: "Δεν είμαι αρνητικός να επιστρέψω"

Ο Τζιμπρίλ Σισέ μίλησε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό για τις φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει στη πατρίδα του για την Μπορντό, τονίζοντας ότι για να φύγει από τον Παναθηναϊκό πρέπει να τα βρουν οι δυο ομάδες.
Δημοσιεύματα από τη Γαλλία συνεχίζουν να γράφουν για το έντονο ενδιαφέρον της Μπορντό προς τον Σισέ.

Ο ίδιος ο επιθετικός του "τριφυλλιού" τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος είπε στο "canal+":

"Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με την Μπορντό. Θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο ομάδες. Είχα κάποια τηλεφωνήματα, αλλά τίποτα χειροπιαστό. Είμαι 100% παίκτης του Παναθηναϊκού.

Δεν είμαι αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής μου στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά θα ήταν ασέβεια για τον Παναθηναϊκό να μιλάω για αυτό χωρίς να υπάρχει πραγματικά κάτι. Εγώ θέλω να είμαι πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν, είτε με τον Παναθηναϊκό, είτε με κάποιο άλλο κλαμπ."

Ευαισθησίες

One thing θα σας πούμε μόνο. Τέτοιον συγκλονισμό στο face της Ελένης Μενεγάκη από αυτόν που κάναμε watch για τον huge οίκο της Κηφισιάς και τις μαϊμουδιές today, δεν έχουμε ξαναδεί. Ούτε την επομένη της Marfin!

Η Ελένη που όλοι αγαπάμε
Πραγματικά απιστεύτου αυτό το woman. Την next day που όλο το country ήταν συγκλονισμένο από την τραγωδία στη Σταδίου φορούσε κόκκινα και ήταν μες στα κακαρίσματα και τα πανηγυρικά και... στο άκουσμα για τη μαϊμουδιά; Πάγωσε το blood της!

Scandal
Καλέ ποιο σκάνδαλο με Σκαρμούτσο που σήκωσε την ίδια κάρτα και στους δύο φιναλίστ; Αλλού είναι το ζουμί. Το σοκαριστικό. Το ανεξήγητο! Τον έβαλε τον Άκη χθες ο Κωστόπουλος να αναγνωρίσει τα υλικά μιας σούπας και δεν χαμπάριαζε σχεδόν το nothing! Μα ούτε και το σαφράν βρε έλληνα master chef μου!

Πέρα από όλα τα άλλα problems του προγράμματος
Εντάξει οκ πείτε whatever you want. Και στηρίξτε όποιον θέλετε.
Η truth πάντως είναι, ότι ο ρόλος της Μπουλέ ως presenter σε ένα Top Chef, την ξεπερνά. Απλό. Δεν είναι βρε guys μου για τα δικά της κυβικά. Κάναμε try να δούμε και το χθεσινό, η κοπέλα δεν το έχει για πρωταγωνιστικό. Μια αποστασιοποιημένη ματιά θα σας έπειθε!

Δηλώσεις
Με αφορμή την today εμφάνιση Φώτη & Μαρία στο «Πρωινό mou» οι presenters του Mega τοποθετήθηκαν στο αν θα συνεχίσουν να είναι τηλεοπτικά μαζί ως δίδυμο… «Δεν θέλουμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια» πέταξε ατάκα ο Λιάγκας! Βασικά η Σκορδά!

Διαφάνεια
If anyone από εσάς θέλει να δουλέψει ποτέ στην TV, να πάρει βρε παιδί μου καμιά εκπομπή και δεν έχει ιδέα πώς κυλά η ροή στο σκηνικό, ας κάνει watch το Μπλά μπλα. Μέγα αποκαλυπτικό! Πώς τα καταφέρνουν πάντα on air και τους πιάνει ο φακός να συνεννοούνται με γκριμάτσες, να ρίχνουν σιωπές, να αποφασίζουν ζωντανά πώς θα την πάνε την δουλειά, δεν υπάρχει… Ωσάν είναι lesson σε τηλεοπτική σχολή!

Τι μου θυμίζεις, τι μου θυμίζεις…
Άντε ας αναφερθούμε κι εμείς στο των ημερών νια νια τηλεοπτικό. Eurovision! Επειδή το subject μάς απωθεί τρομερά και φανατικά, boring τρελά, να αποκαταστήσουμε μόνο μία διάσταση του ολοκληρωτικά: Η υποψήφια Νίκη του X-Factor δεν μοιάζει ούτε στην Καλομοίρα, ούτε και στην περυσινή γερμανιδούλα νικήτρια. Αλλά… στον Μάικλ Τζάκσον! Θεός σχωρέστον!

Τσιμπήστε τώρα και το songακι της Παρασκευής και have a nice Σαββατοκύριακο!

(και μην τα ξαναλέμε… δυναμώνουμε!)

Γιώτα Δημητρακοπούλου

Συνάντηση για το Ελληνικό

Αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί στον αστικό χώρο

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στα ακόμη δυσκολότερα χρόνια που έρχονται, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στον αστικό χώρο που να απαντούν στις ανάγκες στέγασης, περίθαλψης, διατροφής κάποιων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν... ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, αλλά και στις ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και αυτοδιαχείρισης που προκύπτουν για ολόκληρη την κοινωνία.

Από την άλλη, η θεσμική πολιτική γραμμή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, βάλλοντας συνεχώς εναντίον των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται η κινητοποίηση των πολιτών που είτε θα πιέσουν την πολιτική εξουσία να πράξει τα δέοντα είτε θα αναλάβουν οι ίδιοι την εκπλήρωση των επιθυμιών και την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Στον αστικό χώρο καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτών σε σχέση με τη φύση, την ανάπτυξη αλλά και την πρωταρχική τους ανάγκη για επιβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία «αστικών αγρών», μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του αστικού πρασίνου που δεν θα προορίζεται μόνο για καλλωπισμό αλλά θα συναντά ταυτόχρονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, αναδύεται ως ουσιαστική απαίτηση για μια «από τα κάτω» πρωτοβουλία.

Η περίπτωση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ο νέος Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εκτείνεται πλέον από την παραλία του Σαρωνικού έως τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Αποτελεί κυρίως περιοχή κατοικίας και μέσα στα όριά του περιλαμβάνονται αδόμητες σήμερα εκτάσεις, κυρίως στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος αποτελούσε καλλιεργούμενη έκταση πριν γίνει το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας το 1938 αλλά και η βάση του ΝΑΤΟ λίγο αργότερα. Όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, μια ως τότε πλούσια σε καλλιέργειες και αμπέλια περιοχή της Αττικής, η τότε κυβέρνηση (και όλες έκτοτε) υποσχέθηκε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση σχεδιάζει την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου με την παραχώρηση εκτεταμένων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά σε ιδιώτες, για τη δημιουργία τουριστικών και εμπορικών εγκαταστάσεων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα αποκτά καίρια πολιτική σημασία μιας και παρόμοιες προσπάθειες σχεδιάζονται από την παρούσα κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τόσο σε αστικούς χώρους όσο και στην υπανάπτυκτη ύπαιθρο, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και ανεξέλεγκτη οικοδόμηση κάθε ελεύθερου χώρου υπό το πρόσχημα της «ανάπτυξης» και της «οικονομικής κρίσης». Μάλιστα, αυτές οι προσπάθειες έχουν πάρει και επίσημη/νομοθετική μορφή, μέσω του περίφημου νόμου “Fast Track” που παρακάμπτει κάθε αρμόδια αρχή και αφήνει τις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής περιουσίας απλά σε έναν υπουργό.

Όμως, η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών της, ούτε ερήμην των επιστημονικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη του Εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ για τη διαχείριση του Ελληνικού παρακάμπτεται: μια μελέτη που προτείνει να μετατραπεί ο αδόμητος χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου.

Γι’ αυτούς, και άλλους λόγους, και ύστερα από μια πρώτη κινηματική διαβούλευση και συνάντηση που προηγήθηκε προσφάτως με επιστήμονες, πολίτες και φορείς, κρίθηκε αναγκαία η οργάνωση μιας νέας ευρείας συνάντησης, με στόχο την συγκρότηση μιας συλλογικότητας πολιτών, η οποία θα διερευνήσει όλες τις προϋποθέσεις για την άμεση δημιουργία και λειτουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου αγρού από τους πολίτες για τους πολίτες στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, στα πλαίσια ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου που διεκδικείται από τον Δήμο, τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω ζητήματα:

1) Η de facto δημιουργία του πάρκου υψηλού πρασίνου, που ήδη διεκδικείται από τους πολίτες και τους Δήμους. Η διεκδίκηση του χώρου δυναμικά με τρόπο άμεσο, με σεβασμό στις προσπάθειες Δήμων, φορέων και θεσμών όπου αυτοί είναι αλληλέγγυοι, με την απαραίτητη όμως αυτονομία που θα απαλλάξει την κινηματική διαδικασία από την αγκύλωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και θα προασπίσει στην πράξη τους ΟΤΑ από τα εμπόδια που θα τους προβάλλουν οι κεντρικοί πολιτικοί μηχανισμοί.

2) Η αξιοποίηση του χώρου για βιοποριστικούς σκοπούς: α) να μελετηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας «αστικού αγρού» σε επιλεγμένο χώρο ή, αν οι μετρήσεις το κρίνουν ακατάλληλο, υπό μορφή θερμοκηπίων στα «τόλ» που υπάρχουν. Η δημιουργία «αστικών αγρών», αποτελεί, σε πολλές χώρες του κόσμου, μια πραγματικότητα ήδη. β) να γίνουν δενδροκομικές καλλιέργειες για την εξασφάλιση καρπών που δεν επηρεάζονται από τη ρύπανση αλλά και συμβάλλουν στην «απορρύπανση» της περιοχής: εσπεριδοειδή, ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές, κορομηλιές, βερυκοκιές, κουκουναριές, ροδιές…

3) Η αξιοποίηση του χώρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς: ενσωμάτωση της βιωματικής εμπειρίας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μέσω της συμμετοχής τους στην καλλιέργεια και φροντίδα των αστικών αγρών και των δέντρων, αλλά και μέσω κατασκηνώσεων με τις οποίες θα ξαναέρχονται κοντά στη φύση.

4) Η οργάνωση ανακύκλωσης μέσα από την εναλλακτική χρήση του χώρου – κομποστοποίηση, βιολογική καλλιέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ. To όλο εγχείρημα θα βασίζεται στην οικολογική γεωργία ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.

5) H κοινωνικοποίηση των δημόσιων χώρων, που αποτελεί μεγάλο και επιθυμητό ζητούμενο για να μπορέσουν πραγματικά να λειτουργούν ως τέτοιοι.

6) Την ταυτόχρονη συνεργασία με ΟΤΑ και επιστημονικούς φορείς σε όλα τα ζητήματα, ειδικά στις μελέτες που θα πρέπει να διενεργηθούν, αλλά και με ομάδες στο εξωτερικό όπου τα σχετικά εγχειρήματα είναι διαδεδομένα.

7) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης όλου του χώρου του Ελληνικού και όχι μόνο των αδόμητων χώρων. Από το σύνολο των 6.264 στρεμμάτων, μόνο τα 1.700 περίπου στρέμματα χαρακτηρίζονται αδόμητα και άμεσα διαθέσιμα για χρήση πράσινου. Τα υπόλοιπα, είναι ήδη δεσμευμένα από διάφορες χρήσεις: όλος ο εδαφικός χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία έχει παραχωρήσει τη χρήση κάποιων επιμέρους τμημάτων του χώρου σε άλλους φορείς του Δημοσίου και ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες κάποια άλλα, κάτι το οποίο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιουσίας αυτής, οι Έλληνες πολίτες, μπορούν να αποτρέψουν.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει συνολικά σε αυτή την προσπάθεια

Θεωρούμε τη διεκδίκηση του Ελληνικού ζωτικής σημασίας από πολιτική άποψη καθώς η δρομολογούμενη εκχώρησή του για τουριστική και εμπορική αξιοποίηση σε ιδιώτες αποτελεί την πρώτη τέτοιας κλίμακας προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις διαδικασίες “Fast Track” για το γρήγορο (ξε)πούλημα όλης της χώρας και εν πολλοίς θα αποτελέσει μια πρόγευση για τη συνέχεια. Αυτή την πρόβα-τζενεράλε πρέπει να τους τη χαλάσουμε. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά τους δημότες του Ελληνικού αλλά όλους μας.

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα σημεία, εντός ή εκτός Αττικής. Ιδέες για δημιουργία «αστικών αγρών», για παράδειγμα, μπορούν να προωθηθούν και σε άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων προς συλλογική εκμετάλλευση και αξιοποίηση θα πρέπει να ενισχυθούν και στην ελληνική επαρχία, προς την οποία άλλωστε θα πρέπει να κατευθυνθεί η επιθυμούμενη αποκέντρωση. Συνεπώς, αυτή είναι μια συνολική πρόταση, με αφετηρία το Ελληνικό, που μπορεί να εξεταστεί και να υλοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης σε όλους τους πολίτες αλλά και φορείς, στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη βάση, Λ. Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα, δεξιά πριν τον υδατόπυργο, 150 μ. αριστερά).

Πρωτοβουλία Πολιτών για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό
Τηλ. επικοινωνίας: 210 9954362, 6977 990887, 6974 644383

HCBC> Η μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στην ιστορία μόλις άρχισε

Από τον Κωνσταντίνο Μαριόλη
Σύμφωνα με την HSBC, μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής θα κινούνται πρόσω ολοταχώς.

Αναλύοντας τα πάντα, από τα ποσοστά γονιμότητας έως τα επίπεδα εκπαίδευσης και το κράτος δικαίου, η HSBC προβλέπει ότι η οικονομική παραγωγή θα τριπλασιαστεί ξανά έως το 2050, με την προϋπόθεση ότι τα μεγάλα κράτη θα αποφύγουν τις συγκρούσεις – εμπορικούς πολέμους ή χειρότερες καταστάσεις – και θα νικήσουν την Μαλθουσιανή απειλή από τη μείωση των τροφίμων και των υδάτινων πόρων. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 3% κατά μέσο όρο, έναντι του 2% κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Ο κόσμος το 2050», η τράπεζα αναφέρει ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση του κόσμου, όπως αναμενόταν, όμως με μικρή διαφορά. Η Κίνα με 24,6 τρισ. δολάρια και οι ΗΠΑ με 22,3 τρισ. δολάρια θα βρεθούν από κοινού στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας  με διπολική συγκυριαρχία – ή απλά G2 – με την Ινδία στα 8,2 τρισ. δολάρια να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ χώρες της Ευρώπης μένουν αρκετά πιο κάτω.

Η Τουρκία θα ξεπεράσει τη Ρωσία, ενώ μέσα στις 20 πρώτες θέσεις θα σκαρφαλώσουν Αίγυπτος, Μαλαισία και Ινδονησία. Μουσουλμανικές κοινωνίες ίσως αρχίσουν να έχουν πάλι οικονομική επιρροή τόσο ισχυρή, όμοια με την εποχή των Χαλιφάτων. Ωστόσο, η Βραζιλία είναι πιθανό να απογοητεύσει και πάλι, μένοντας στην 7η θέση το 2050 καθώς το ποσοστό γεννήσεων επιβραδύνεται σημαντικά και η κακή εκπαίδευση έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο.

Έκπληξη προκαλεί το πόσο καλά κρατούν οι Αγγλοσαξονικές χώρες, βάσει του μοντέλου της HSBC, το οποίο βασίζεται στη θεωρητική εργασία του καθηγητή του Harvard, Robert Barro. Ο υψηλός δείκτης γονιμότητας της Αμερικής (2,1) θα της επιτρέψει να συνεχίσει να προσθέτει εργατικό δυναμικό πολύ μετά το 2020, όταν αρχίσει να συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό της Κίνας και καθώς η Ινδία θα αρχίσει να γερνάει το 2040.

Η οκταπλάσια αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Κίνας και της Ινδίας θα συντηρήσει τη ραγδαία ανάπτυξη παρά τα δημογραφικά προβλήματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσουν το βιοτικό επίπεδο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θα είναι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Κινέζους το 2050.

Η Μ. Βρετανία στα 3,6 τρισ. δολάρια επίσης τα πηγαίνει καλά, υποχωρώντας κατά μία θέση, στην έκτη, ωστόσο διατηρείται πολύ μπροστά από την Ιταλία και τη Γαλλία, σχεδόν εκτοπίζοντας  τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται κυρίως στον υγιή δείκτη γονιμότητας της Μ. Βρετανίας (1,9), αν και οι σκεπτικιστές μπορεί να αμφιβάλλουν για το αν το ποσοστό γεννήσεων, που ενισχύεται από το υψηλότερο ποσοστό ανύπαντρων μητέρων στην Ε.Ε., αποτελεί μία σωστή βάση ευημερίας.

Ο χαμηλός δείκτης γονιμότητας της Κορέας (1,1), της Σιγκαπούρης (1,2), της Πολωνίας (1,3), της Ισπανίας (1,4) και της Ρωσίας (1,4), λίγο έως πολύ καταδικάζει τις χώρες αυτές σε κρίση γήρανσης και μείωση πληθυσμού εκτός και αν ανοίξουν τις πόρτες της μετανάστευσης.

Η Ιαπωνία βρίσκεται ήδη βαθειά σε αυτή την «ατροφική» κατάσταση, κάτι που εξηγεί γιατί η χώρα αντιμετώπισε τόσα προβλήματα στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κατάρρευσης του Nikkei. Ο συνολικός της πληθυσμός άρχισε να συρρικνώνεται από το 2005. Μειώθηκε κατά τον αριθμό-ρεκόρ των 120.000 πέρσι και θα συρρικνωθεί κατά 37% έως το 2050.

«Το δημογραφικό ζήτημα είναι σημαντικό», σχολιάζει η Karen Ward, αρχισυντάκτρια της έκθεσης. Οι «μεγάλοι χαμένοι» είναι οι μικρότερες χώρες, όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, που κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσουν από τις πρώτες 30 θέσεις. «Ίσως δυσκολευτούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό», πρόσθεσε.

Η HSBC πραγματοποιεί την ανάλυση με την υπόθεση ότι η ανθρωπότητα θα αποφύγει την ενεργειακή κατάρρευση και θα ξεπεράσει το οικολογικό έλλειμμα, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον παγκόσμιο ρυθμό εξάντλησης των μη ανανεώσιμων πόρων. Κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 46 τρισ. δολαρίων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας για να αποφευχθεί η παγίδα του άνθρακα και να αντιμετωπίσει μία κρίση προμηθειών που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη.

Οι συνθήκες σίτισης του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως επιδεινωθούν. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί 70% έως το 2050, ενώ η αύξηση της απόδοσης της συγκομιδής έχει επιβραδυνθεί στο 1,5% το χρόνο από 3,2% στη δεκαετία του 1960.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν «σοβαρές ελλείψεις νερού» θα διπλασιαστεί από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού στα δύο τρίτα μεταξύ του 1995 και του 2025. Οι υδάτινες λεκάνες για την άρδευση των καλλιεργειών της πεδιάδας της Βόρειας Κίνας εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό.

Συμπερασματικά, η τράπεζα θεωρεί σαφές ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όντας υπερδυνάμεις της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, έχουν πλεονέκτημα. Η HSBC παραδέχεται τέλος, ότι οι οικονομικές της προβλέψεις βασίζονται σε ένα «μάλλον αισιόδοξο σενάριο».


Πηγή:www.capital.gr

Σάλος στη κοσμική Αθήνα από το νέο χτύπημα της ξανθιάς φαρμακονούνας!

Σάλος στη κοσμική Αθήνα!
Η ξανθιά σαραντάρα, γυναίκα- δηλητήριο, ξαναχτύπησε.
Αυτή τη φορά βρήκε το επόμενο θύμα της στο πρόσωπο γνωστού γηραιού επιχειρηματία ο οποίος  δείχνει ν ανακτά στο πλευρό της το χαμένο εφηβικό του σφρίγος.
Μόνο που η ηρωίδα μας είναι σεσημασμένη -λόγω προτέρου βίου- και σε κάθε εμφάνισή της σηκώνεται μπόλικο κουρνιαχτό.
Το βιογραφικό της είναι πλούσιο σε συντρόφους που μπορεί να είχαν καβατζάρει τα 70, αλλά διέθεταν πλούσια περιουσιακά στοιχεία.
Είναι τόσο αδίστακτη που όσοι γνωρίζουν τις περιπέτειές της, την αποκαλούν φαρμακονούνα!
Σκεφθείτε ότι κατάφερε να ξεπαστρέψει κοτζάμ έμπορο όπλων!
Συμβίωσε μαζί του  ένα διάστημα και στη συνέχεια άρχισε  να τον εκβιάζει με όπλο τα μυστικά –που ο ίδιος έκανε το λάθος να της εκμυστηρευθεί -για τις μίζες που έδινε σε πρώην υπουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων!
Ζητούσε πολλά εκατομμύρια για να κρατήσει το στόμα της κλειστό.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η πίεση ήταν έστειλε τον μακαρίτη μια ώρα αρχύτερα στον ύψιστο.
Η γυναίκα-δηλητήριο όμως συνέχισε τη δράση της, επιλέγοντας με μοναδικό ταμπεραμέντο τα θύματά της και με θέα τον κόλπο της Βουλιαγμένης.
Ολόκληρη επιχείρηση έστησε μ αυτή τη μέθοδο η φαρμακονούνα που λατρεύει να επενδύει σε ακίνητα.
Ένα φεγγάρι μάλιστα πέρασε και από τη ζωή γνωστού τραγουδιστή που κάποτε κονομούσε χοντρά φράγκα.
Τελευταία η ηρωίδα μας έκανε δυναμικό come back στο πλευρό του γνωστού επιχειρηματία, κάνοντας την Αθήνα να παραμιλά για την μεθοδικότητά της και την προσήλωση στο στόχο που διακρίνει τους πολεμιστές Σαολίν.
Καλοφάγοτα…

Για κάτι "αλήτες" που του στήνουν σκευωρία μιλάει ο Άκης και κοιτάζει προς τη μεριά του Μαξίμου!

Από τον Νίκο Χασαπόπουλο
Το πιθανό ενδεχόμενο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ως κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τώρα ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν διακατέχεται από την αγωνία μήπως το Μέγαρο Μαξίμου τον «αδειάσει». Οι κατηγορίες άλλωστε οι οποίες ερευνώνται από το ΣΔΟΕ- ο ίδιος παραδέχεται ότι εκλήθη για εξηγήσεις πριν από τα Χριστούγεννα- είναι παράβαση φορολογικού κώδικα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η αγωνία του πρώην υπουργού προφανώς να είναι δικαιολογημένη, γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το «πράσινο φως». Για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή του για το επίμαχο θέμα των περιουσιακών στοιχείων του και επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις για το πού βρήκε τα λεφτά για το σπίτι στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, αλλά και για τις offshore εταιρείες. «Δεν μετανιώνω για τον γάμο μου στο Παρίσι» έλεγε σε συνεργάτες του ο πρώην υπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Τσοχατζόπουλος.

Είναι ο μοναδικός πολιτικός που πέρασε πριν από λίγες ημέρες το κατώφλι του ΣΔΟΕ (ύστερα από εντολή της Δικαιοσύνης) για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. «Κλήθηκα να δώσω διευκρινίσεις μόνο για τον τρόπο της απόκτησης της κατοικίας μου στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, 180 τ.μ., και τίποτε άλλο» ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα».

Το ΣΔΟΕ έκανε τους τελευταίους μήνες «φύλλο και φτερό»όλη την περιουσία του: «Πήγα εγώ προσωπικά στοΣΔΟΕ για να δώσω εξηγήσεις, κάλεσαν εκεί και τη Βίκυ, τη γυναίκα μου,ήρθαν και πήραν κατάθεση και από τη λογίστριά μου,την κυρία Φρόσω Λαμπροπούλου,έκαναν διάφορους ελέγχους,και τώρα περιμένω να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι έρευνες.Μετά ξέρω τι πρόκειται να κάνω» λέει, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Εσπευσε όμως να συμπληρώσει: «Επαθα από όλη αυτή την ιστορίακαι τις συκοφαντίες εναντίον μου μεγάλη ζημιά. Αυτή τη στιγμή είμαι όμηρος μιας αλήτικης σκευωρίας.Αλλά ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει».

Γάμος α λα γαλλικά

Με βραχνή φωνή, ο 73χρονος πρώην ισχυρός άνδρας των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, αγχωμένος αλλά χωρίς να μετανιώνει, όπως λέει, για τίποτε, μιλάει για πρώτη φορά για τις δικαστικές έρευνες που διατάχθηκαν εναντίον του και για- λόγω των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί- την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, αλλά και για τον περιπετειώδη γάμο του. Λέει ότι δεν μετανιώνει για τον γάμο του. «Τι θέλουν τέλος πάντων;» Παντρεύτηκε στον Αγιο Στέφανο στο Παρίσι, ο κουμπάρος του είναι Γάλλος. Είχε καλεσμένους μόνο 18 άτομα.

Είναι τόσο συνηθισμένο και απλό πράγμα αυτό, έλεγαν οι συνεργάτες του. Και όταν ρωτούσαν για τη δεξίωση που παρέθεσε στο υπερπολυτελές «George V», της αλυσίδας ξενοδοχείων «Four Seasons», έλεγε ότι δεν υπήρξε καμιά δεξίωση. Στο ξενοδοχείο αυτό έμεινε επειδή είναι κοντά στον Αγιο Στέφανο. Και μετά προσκάλεσε τους 18 φίλους του και τη φρουρά του με τις γυναίκες τους για δείπνο. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παραμονή του στο «George V» είπε ότι έμεινε σε ένα απλό δωμάτιο που δεν ήταν ούτε ούτε σουίτα ούτε τίποτα.

Και εξηγούσε ότι το δωμάτιο είναι περίπου σαν αυτά που έχει η «Μεγάλη Βρεταννία». Πληρώνεις βεβαίως κάτι παραπάνω, έλεγαν φίλοι του, αλλά αξίζει τον κόπο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτή την περίοδο ο πρώην υπουργός αποφεύγει τις εξόδους, είναι σχεδόν απομονωμένος, γιατί βρίσκεται, όπως λέει, σε «δουλειές». Με συνεχείς συνεννοήσεις με τους δικηγόρους του και τη λογίστριά του, επιχειρεί να οργανώσει την υπεράσπισή του. Και, το σημαντικότερο, παρουσιάζεται σαν ένας από τους πολιτικούς που θέλουν «όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι να πληρώσουν»: «Εάν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικούς, πρέπει να υπάρξουν και συνέπειες» λέει στο «Βήμα» και αμέσως μετά διερωτάται: «Αλλά γιατί πάνε να εμπλέξουν εμένα;».
Τorcaso παντού

Ορισμένα σοβαρά «κενά» που υπάρχουν για την αγορά του διαμερίσματος στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου ο κ. Τσοχατζόπουλος επιχειρεί να τα δικαιολογήσει. Από ποιον, για παράδειγμα, αγόρασε το διαμέρισμα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγόρασε από μια offshore εταιρεία. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ένας από τους παλαιούς ιδιοκτήτες ήταν και η offshore εταιρεία Τorcaso Ιnvestments LΤD, η οποία έχει αναμειχθεί με το σκάνδαλο Βατοπαιδίου.

Οπως τεράστιο κενό παραμένει το ότι μόλις τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση του νόμου 3842, ΦΕΚ Α 58/23.4.2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», ο οποίος ανάμεσα στα άλλα πολλαπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται ότι αγόρασε το ακίνητο από την αμερικανική εταιρεία Νobilis (η οποία έχει έδρα, όπως λέει, στο Γουαϊόμινγκ, με κεφάλαιο 500.000 δολάρια) το 2010. Η εταιρεία αυτή το αγόρασε από την Τorcaso, αλλά, όπως σημειώνει, το 2000. Η Τοrcaso όμως έχει την έδρα της στην Κύπρο και έχει αναμειχθεί σε πολλές υποθέσεις, από το σκάνδαλο της Siemens ως το σκάνδαλο του Βατοπαίδιου.

Παντού δηλαδή βρίσκεται αυτή η offshore εταιρεία, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέεται με το όνομα του πρώην υπουργού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε απλώς ότι συμμετείχε σε αυτήν, το 1999, ο «ξάδελφός μου Νίκος Ζήγας» και ότι η συγκεκριμένη offshore εταιρεία είναι μια κατασκευαστική που δεν έχει σχέση με όπλα ή με άλλες δραστηριότητες. Πέραν τούτου ουδέν. Τα υπόλοιπα, όπως λέει, θα τα αναφέρει στη Δικαιοσύνη.

«Και ο ΣτροςΚαν είχε παραιτηθεί επειδή τον κατηγόρησαν για ατασθαλίες. Αφού ξεκαθάρισε όμως με τη Δικαιοσύνη,επανήλθε και έγινε πρόεδρος του ΔΝΤ» λέει και αναφέρει ως παράδειγμα πολιτικής δίωξης τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Εδώ δεν σεβάστηκαν τον Παπανδρέου και τον έσυραν στο Ειδικό Δικαστήριο» λέει. Τέλος υπενθυμίζει στους πρώην «συντρόφους» του ότι ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα, αλλά παραμένει «ενεργός στην πολιτική».

«Δεν είναι δα και παλατάκι»


Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα για την αγορά της κατοικίας του στην οδό Διον.Αρεοπαγίτου ενώ ενεπλάκη και σε offshore εταιρείες.Ο κ.Τσοχατζόπουλος αντιπαρέρχεται σήμερα όλες τις κατηγορίες και προτιμά να κάνει λόγο για«συνεχείς και συγχρονισμένες επιθέσεις»που δέχθηκε,για«παιχνίδια» και για«κύκλωμα που έδρασε εις βάρος μου»,για «σκευωρία».

Αναφέρει ότι για την αγορά του σπιτιού της Διον. Αρεοπαγίτου όλα έγιναν,κατά την άποψή του,νόμιμα:«Το σπίτι το αγόρασε η σύζυγός μου.Εγώ ήμουν ο εγγυητής.Στοίχισε συνολικά 1.100.000 ευρώ.Τις 850.000 ευρώτα πήραμε δάνειο από τη Εurobank και τα υπόλοιπα από ένα διαμέρισμα που είχα στα Μελίσσια,το οποίο πούλησα μόλις χώρισα,όταν χάσαμε την εξουσία από τη ΝΔ»λέει.

Κατά τον πρώην υπουργό,όλα έγιναν με διαφάνεια και έχει καταθέσει στις αρμόδιες δικαστικές και ελεγκτικές αρχές τα συμβόλαια,τα έγγραφα από το υποθηκοφυλακείο,«τα πάντα» ,όπως λέει.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλο ακίνητο και ότι όλα όσα έχουν γραφεί για τα ακίνητά του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,παρά μόνο για το γραφείο του στην οδό Κομνά Τράκα.«Επί 15 χρόνια ζούσα με ενοίκιο, και αποφάσισα με δάνειο να αγοράσω το σπίτι,που είναι ένα διαμέρισμαστον δεύτερο όροφο,δεν είναι δα και παλατάκι» λέει και επιχειρώντας να περάσει σε αντεπίθεση από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται,αναφέρει ότι μόλις ξεμπερδέψει από όλα αυτά θα στραφεί εναντίον όλων εκείνων που τον «συκοφάντησαν».Και για να γίνει πιο πιστευτός προσθέτει: «Πρώτη φορά στη ζωή μου,μετά από 15 χρόνια,όταν έδωσα το σπίτι μου στην πρώην σύζυγό μου,στο Ψυχικό,αποκτώ διαμέρισμα.

Ηταν μια δύσκολη και βαριά επιλογή,αλλά δεν είχα τότε άλλη δυνατότητα».

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ!!!!

O γνωστός μάνατζερ αλλά και πλέον δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, Ηλίας Ψινάκης  δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή τον θυμό του για την αναίτια απόρριψη του Θεοχάρη Ιωαννίδη από την επιτροπή της ΝΕΤ που αποφάσισε για τα άτομα που θα λάβουν μέρος στη Eurovision.
     Οποιαδήποτε στιγμή, του δίνεται η ευκαιρία δεν ξεχνά να ρίχνει τα πυρά του προς αυτούς τους ανθρώπους.
    Οι τελευταίες του δηλώσεις είναι οι εξής: "Δεν μπορεί να αποφασίζει για το ποιος θα πάει στην Εurovision μια άλουστη και μια ανθυποκουλτουριάρα!!!!!Ας βάλουν τουλάχιστον μέσα το Γιάννη Σαββιδάκη.Δεν τους φταίει σε τίποτα το παιδί. Αν το πρόβλημά τους είμαι εγώ, μπορώ να αποχωρήσω. Δεν βγάζω λεφτά από αυτή την ιστορία. Αντίθετα βάζω"
   Τελικά ποιά είναι αυτή η άλουστη της επιτροπής...;Σίγουρα κάποια στιγμή θα την κατονομάσει...

Ζητάει εκατομμύρια από δημοσιογράφο, φίλο του Μαρινάκη...

Μήνυση και αγωγή...
Ενοχλημένος απ' όσα τελευταία ανεβάζει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Γ.Κ. ο...Νίκος Πατέρας, κατέθεσε μήνυση και αγωγή εναντίον του.
Στο κείμενο της αγωγής όπου ζητείται ως αποζημίωση ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ν.Πατέρας αναφέρει πως όσα καταλογίζονται στο πρόσωπό του είναι ψευδή και στόχο έχουν την κατασυκοφάντηση και τη μείωση της προσωπικότητάς του...

Το καζίνο της ΤV ...


Κάθε πρωί ο αρχισυντάκτης της «Πρωινής Μελέτης», ο Θέμης Μάλλης , βγαίνει στο γυαλί και αναλύει τις θεαματικότητες που σημείωσαν οι ενημερωτικές- ψυχαγωγικές εκπομπές την προηγούμενη ημέρα. Νούμερα (κάθε είδους), αποτυχίες και...

επιτυχίες, εκπλήξεις και ανατροπές συζητούνται εξονυχιστικά από τους πανελίστες, με σοβαρότητα που προκαλεί απορία: Είναι δυνατόν κάτι τόσο αδιάφορο για το κοινό να παρουσιάζεται με τέτοια μεθοδικότητα και επιμονή; Ή δεν του είναι αδιάφορο; Γιατί το κοινό, ως φαίνεται, έχει τσιμπήσει στο παιχνίδι με τα νούμερα που από εσωτερική υπόθεση των καναλιών έγινε τζόγος, ελλείψει άλλων θεμάτων. Ενας τζόγος στον οποίο συμμετέχει άπασα η τηλεκρατούμενη επικράτεια. Ετσι, όχι μόνο στο Star αλλά σε όλα τα κανάλια, στις σελίδες των εφημερίδων αλλά και στα blogs, ο νικητής της ημέρας φιγουράρει σε περίοπτη θέση. Με τους ηττημένους να «διασύρονται» με την κοινοποίηση και τον (σατιρικό συχνά) σχολιασμό των δικών τους επιδόσεων. Εχει γίνει πολύ σκληρό το παιχνίδι. Και πολύ άδικο: η μέτρηση της επιτυχίας αποκλειστικά και μόνο με τους αριθμούς της ΑGΒ, ακόμη και αν δίνει μια ιδέα τού τι αρέσει στις μάζες (αν δεχθούμε ότι οι μετρήσεις σε μερικά νοικοκυριά-«εκπροσώπους» του συνόλου δίνουν τη σωστή εικόνα), δεν μπορεί να είναι το πρωτεύον- για να μην πω: το μοναδικό- κριτήριο για την αξιολόγηση μιας εκπομπής. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου συχνά το ποιοτικό τηλεοπτικό προϊόν δεν ευτυχεί στις μετρήσεις, δεν «συγκινεί» ένα κοινό εθισμένο στη σάχλα και στην προχειρότητα.

Η βασική ένστασή μου σχετικά με την καθημερινή δημοσιοποίηση αλλά κυρίως την επίμονη ανάλυση των μετρήσεων θεαματικότητας είναι η εξής: με την πρακτική αυτή αγνοούνται πλήρως ποιοτικά κριτήρια και αποθεώνεται αποκλειστικώς εκείνο που πουλάει, έστω και αν είναι ευτελές. Με αυτόν τον (έμμεσο και ύπουλο) τρόπο συνδιαμορφώνονται τα γούστα και η αισθητική των τηλεθεατών. Ολων ημών που ξαφνικά αναλύουμε στις παρέες μας τη σημασία των «νεανικών κοινών» και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελένη Μενεγάκη και εφέτος είναι τρίτη στην κατάταξη των σαχλοπρωινάδικων. Ή τι έπαθαν οι Καραμεροχαριτάτοι (θα μπορέσουν άραγε στο μέλλον να κάνουν καριέρα καθένας με το επίθετό του ή είναι καταδικασμένοι να υπάρχουν μόνο ως δίδυμο;) και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα. Αυτά που θα έπρεπε να αφορούν τα κανάλια τους, ως επιχειρήσεις, έγιναν ξαφνικά δική μας έγνοια.

Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαίο, όμως έχω την αίσθηση ότι την εποχή που δεν πολυασχολούμασταν με τα νούμερα, τα πράγματα ήταν ποιοτικώς καλύτερα. Σήμερα το καζίνο της τηλεθέασης όχι μόνο εθίζει εμάς στον τζόγο, αλλά και καθυποτάσσει τα κανάλια σε μια συλλογιστική που, κι αν σε πρώτη φάση μοιάζει εμπορικά ορθολογική, οδηγεί στον ποιοτικό μαρασμό τους, στην υποβάθμιση του προϊόντος τους και εν τέλει στη συνολική τους απαξίωση. Εκτός αν το μοναδικό ζητούμενο είναι ένα προϊόν που θα πουλάει, όσο ευτελές και αν είναι. Παρεμπιπτόντως, είναι άραγε τυχαίο ότι οι βραβευμένες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως ο «Εξάντας», το «Παρασκήνιο» και η «Εμπόλεμη ζώνη», δεν βρέθηκαν ποτέ στην κορυφή των θεαματικοτήτων; Αυτό θα πρέπει να καταγραφεί ως αποτυχία τους; Ή ως αποτυχία των καναλιών να στηρίξουν τις πραγματικά καλές παραγωγές τους και εμάς των τηλεθεατών με το διαστρεβλωμένο κριτήριο που επιλέγουμε άστοχα;

Αλλη μία εξαιρετική ξένη σειρά που ατύχησε στην ελληνική τηλεόραση, μετά τους «Μad men» και τις «Desperate housewives»: το βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα σειράς «Californication» με τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι περνάει απαρατήρητο. Η αλήθεια είναι πως έκανε ό,τι μπορούσε γι΄ αυτό και ο Σκάι, προβάλλοντάς το κάθε Κυριακή στις 00.15!

Επεισόδια με ΜΑΤ -Χρυσή Αυγή

Δακρυγόνα στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μετά από συμπλοκές μελών της Χρυσής Αυγής με τα ΜΑΤ. Διακόπηκε η λειτουργία της εκκλησίας από τα χημικά. Ξύλο στην είσοδο του ναού. Είχαν προπηλακίσει Α.Γεωργιάδη και Αθ.Πλεύρη παρουσία του επικεφαλής της οργάνωσης Ν.Μιχαλολιάκου. Επεισόδια και στην αντιρατσιστική πορεία (Pics)
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκαναν τα ΜΑΤ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα και ακολούθησαν συμπλοκές με μέλη της Χρυσής Αυγής που κατέφυγαν στην εκκλησία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία.
Στην πλατεία βρίσκονταν συγκεντρωμένα περίπου 100 μέλη της Χρυσής Αυγής από νωρίς για να εμποδίσουν αντιρατσιστική συναυλία, αλλά λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ είχε φθάσει στο σημείο πορεία 1500 διαδηλωτών, τα μέλη της οργάνωσης που φορούσαν κράνη μοτοσυκλέτας και κρατούσαν ρόπαλα και ασπίδες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ για να συμπλακούν με τους διαδηλωτές.
Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, η πλατεία εκκενώθηκε και τα μέλη της οργάνωσης κατευθύνθηκαν οργανωμένα στην Πλατεία Αττικής, εκτός από μία ομάδα η οποία συγκεντρώθηκε στις σκάλες της εκκλησίας και άρχισε να πετά πέτρες στα ΜΑΤ.
Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα και μετά από συμπλοκή στην είσοδο του ναού ( η λειτουργία διεκόπη) προσήγαγαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τα οδήγησαν στις κλούβες και από εκεί στη ΓΑΔΑ.
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται περίπου 1500 διαδηλωτές που έκαναν πορεία από τα Προπύλαια και προγραμμάτιζαν αντιρατσιστική συναυλία στην Πλατεία Αγ.Παντελεήμονα.
Την ίδια ώρα νεαροί έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων επί της οδού Αχαρνών και ο εισαγγελέας που βρισκόταν  στο σημείο, δεν έδωσε άδεια να φθάσει η αντιρατσιστική πορεία στην Πλατεία Αγ.Παντελεήμονα και να πραγματοποιηθεί η συναυλία, λόγω έκρυθμης κατάστασης.
Οι διαδηλωτές επέστρεψαν οργανωμένοι από την οδό Πατησίων προς το Πολυτεχνείο, ενώ μικρής έκτασης συγκρούσεις έγιναν στο τέλος της πορείας με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα
Με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας που είχε αποκλείσει με κλούβες την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα περίπου 200 κάτοικοι και μη από την περιοχή συγκεντρώθηκαν στην πλατεία προκειμένου να εμποδίσουν όπως δηλώνουν το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και οργανώσεις της Αριστεράς.
Την ίδια ώρα στα Προπύλαια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1500 άτομα που θα πραγματοποιήσουν πορεία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
Η συγκέντρωση στα Πατήσια ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και μετέχουν κάτοικοι της περιοχής στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων που ανάρτησαν πανώ με συνθήματα εναντίον της παρουσίας μεταναστών. Πολλά από τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων κρατούν κράνη και σημαίες τυλιγμένες σε ρόπαλα, ενώ εκφωνούν συνθήματα από μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στην πλατεία οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Αθ.Πλεύρης και Α.Γεωργιάδης, οι οποίοι αποχώρησαν όταν αποδοκιμάστηκαν από συγκεντρωμένους, ωστόσο παρέμεινε εκεί ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθήνας Ν.Μιχαλολιάκος.
Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή είναι έντονη με διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας, την οποία έχουν κυκλώσει με κλούβες. Περιστατικά λεκτικών επιθέσεων σε αστυνομικούς από κάποιους από τους συγκεντρωμένους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία, προκειμένου να εμποδίσουν την ανάρτηση πανώ και την εγκατάσταση μεγαφώνων από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ, από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια του Μ.Θεοδωράκη και του Ν.Ξυλούρη, καθώς και συνθήματα, που καλούν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν την περιοχή και τα καταστήματά τους.

Μάχη με τον χρόνο για «Πυρήνες»

Ειδικό σχέδιο ασφαλείας για την αυριανή δίκη στον Κορυδαλλό και πρόγραμμα προστασίας πενήντα δικαστών

Αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί νέα ένοπλη επίθεση τα επόμενα 24ωρα από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δίνουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει της δίκης 13 νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση που αρχίζει αύριο στις φυλακές
Κορυδαλλού. Οι αξιωματικοί ύστερα από τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη των τεσσάρων νεαρών αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη προσπαθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες να αντλήσουν κρίσιμα στοιχεία και πληροφορίες προκειμένου να εντοπίσουν τα κρησφύγετα καταζητουμένων για τη «Συνωμοσία» οι οποίοι φέρεται να ετοιμάζουν νέο μεγάλο
χτύπημα! Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη υπάρξει ειδικό πρόγραμμα προστασίας 50 δικαστικών λειτουργών, πολλοί από τους οποίους φρουρούνται από 15 ως 20 αστυνομικούς! Την ίδια ώρα εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο ασφαλείας γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ενώ έκτακτοι αστυνομικοί έλεγχοι θα λάβουν χώρα σε όλη την Αττική.
Oι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής επιχειρούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες κυρίως από ανάλυση τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών και τεσσάρων κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν στην κατοχή των Χαράλαμπου Τσιλιανίδη, Δημήτρη Φέσσα, Δημήτρη Δημτσιάδη και Σωκράτη Τζίφκα, οι οποίοι εκτιμάται από αστυνομικούς ότι αποτελούσαν τη νέα υποστηρικτική ομάδα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ακόμη ειδική έρευνα πραγματοποιείται για τις επαφές στην Αθήνα της 27χρονης Γερμανίδας Μαρί Φέι Μέγερ και ακόμη ενός αντιεξουσιαστή που είχαν σειρά συναντήσεων στην Αθήνα με τους τέσσερις κατηγορουμένους από τη συμπρωτεύουσα. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φαίνεται να έχουν ακόμη στη διάθεσή τους στοιχεία για τις κινήσεις των καταζητουμένων μελών των «Πυρήνων» από έρευνες που έχουν γίνει σε οπλαποθήκες και καταλύματα υπόπτων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο ύστερα από τη σύλληψη στις 4 Δεκεμβρίου των Κωνσταντίνου Σακκά, Αλέξη Μητρούσια , Γιώργου Καραγιαννίδη και άλλων ατόμων για συμμετοχή σε ένοπλη ομάδα.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο αστυνομικό σενάριο, οι καθοδηγητές της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων», που έχει πραγματοποιήσει από το 2008 περίπου 200 επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιχείρησαν τις τελευταίες εβδομάδες να στρατολογήσουν νέα άτομα. Και αυτό λόγω των διαδοχικών συλλήψεων από την Αντιτρομοκρατική τουλάχιστον 17 υπόπτων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» που θεωρείται ότι στην κύρια φάση της δράσης της αριθμούσε 20-25 άτομα. Χρησιμοποίησαν λοιπόν ως «εφεδρείες» μέλη ομάδων αντιεξουσιαστών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για τους οποίους μέχρι πρότινος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν ενδείξεις ότι είχαν αναβαθμίσει τη δράση τους και είχαν ενταχθεί στο δίκτυο δράσης της «Συνωμοσίας».

Μια τέτοια ομάδα... αρωγής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι ήταν οι τέσσερις νεαροί αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για εμπρηστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, τα συγκεκριμένα άτομα είχαν επαφές την περίοδο 2008-2010 με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που είτε διέμεναν στη συμπρωτεύουσα είτε ταξίδευαν τακτικά σε αυτήν για να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις. Παράλληλα φαίνεται ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν επαφές με ομάδα αντιεξουσιαστών που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008 στη συμπρωτεύουσα υπό την καθοδήγηση του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα. Σημειώνεται ότι για σειρά ετών, ακόμη και από την εποχή της δράσης των οργανώσεων «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβληματική ενημέρωση για τη δράση μελών ενόπλων οργανώσεων στη συμπρωτεύουσα. Και αυτό το έλλειμμα φαίνεται ότι το είχαν εκμεταλλευθεί άτομα που είχαν κατευθυντήριο ρόλο στο «αντάρτικο πόλης» και αντλούσαν από τη Θεσσαλονίκη το επονομαζόμενο «επαναστατικό δυναμικό».

Ετσι λοιπόν οι τέσσερις νεαροί από τη Θεσσαλονίκη φέρεται ότι θεωρήθηκαν από τους οργανωτές του «αντάρτικου» πως έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη «δύναμη πυρός» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ή να πραγματοποιούν επιθέσεις ως μια νέα οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζει το ενδιαφέρον του σε 3-5 άτομα ηλικίας 30-40 ετών τα οποία φαίνεται να έχουν επαφές στην Αθήνα- και κυρίως σε στέκια των Εξαρχείων- με αναζητούμενα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι αποτελούν τους κύριους καθοδηγητές της οργάνωσης και αυτοί που αναπτύσσουν το σύστημα υπόθαλψης αλλά και χρηματοδότησης μέσω του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» των υπόπτων
.ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ