Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση για τις νέες υποβαθμίσεις εντός του Ιανουαρίου

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου προέβη επισήμως σε διάβημα και ζήτησε από τους οίκους αξιολόγησης και ιδιαιτέρως από την Fitch και την Moody's, πριν κάνουν οτιδήποτε να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 
 Αθήνα
Έντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για τις προαναγγελθείσες από τους οίκους αξιολόγησης υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται εντός του Ιανουαρίου και προσπαθεί να βρεί τρόπους είτε να τις αποτρέψει, είτε να τις καθυστερήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «ΒΗΜΑonline», ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προέβη επισήμως σε διάβημα και ζήτησε από τους οίκους αξιολόγησης και ιδιαιτέρως από την Fitch και την Moody's, πριν κάνουν οτιδήποτε να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα και να αξιολογήσουν όχι μόνο την συντελεσθείσα πρόοδο του 2010, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το 2011.

Το διάβημα - αίτημα κατατέθηκε κοντά στα Χριστούγεννα και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνουν και οι σχετικές παρουσιάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησησης.

Δεν έχει διευκρινισθεί αν εκπρόσωποι των ξένων οίκων θα έλθουν στην Αθήνα ή θα χρειασθεί ο  κ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιάς να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρισθεί ο χρόνος των παρουσιάσεων. Πάντως, για ανάλογο λόγο ταξιδεύει την Τρίτη στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ.Ταμβακάκης.

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει στην παρούσα φάση, πριν ξεκαθαρισθεί η στάση της Ευρωπαικής Ένωσης στα θέματα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς πιστεύει ότι έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική εκτροπή.

Επιπλέον δεν αντιλαμβάνεται γιατί άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα και χωρίς μέτρα διατηρούν καλύτερες βαθμολογίες και δεν αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τις αγορές.

Θέλει λοιπόν να προσφέρει όλη την πληροφόρηση και επικαιροποιημένα στοιχεία για τα μέτρα και την προσδοκώμενη θετική επίδρασή τους στα δημόσια οικονομικά, ώστε να αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα από τους ξένους για μεροληπτικές υποβαθμίσεις και στο βαθμό που επιμείνουν να έχει την ηθική και νομική βάση που απαιτείται για προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως αν διατηρηθεί αμείωτη η αδικαιολόγητη η πίεση θα πρέπει να χώρα μας να εγείρει απαιτήσεις από τους ξένους οίκους, επειδή πραγματικά πιστεύουν ότι με την τόσο μεροληπτική στάση τους πλήττουν κατάφωρα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και κλονίζουν την οικονομική θέση της χώρας.

Ιδιαίτερη εντύπωση και αντίδραση προκάλεσε έκθεση ομάδας αναλυτών της Moody's, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου του 2010 και προέβλεπε ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2011 θα δουν στα γκισέ τους να εξελίσσονται «σκηνές Αργεντινής» του 2001.

Αυτή ειδικώς η αναφορά προκάλεσε οργή στην ελληνική κυβέρνηση και δείχνει διατεθειμένη να ασκήσει την ισχυρότερη δυνατή πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου