Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Παναθηναϊκός Τα 4 «καυτά» στοιχήματα του Ιανουαρίου

Το πρώτο μισό του 2010 ήταν ιδανικό για τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε το νταμπλ και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια σχεδόν ονειρεμένη σεζόν. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του περασμένου έτους μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους Πράσινους, οι οποίοι από το ξεκίνημα της νέας περιόδου βρέθηκαν αντιμέτωποι με σωρεία διοικητικών-μετοχικών και αγωνιστικών προβλημάτων. Η αρχή του 2011 βρίσκει το Τριφύλλι με το πολυμετοχικό σχήμα να τελεί υπό διάλυση, με υπηρεσιακό πρόεδρο τον κ. Τζόνι Βεκρή, με οικονομική στενότητα, με ανοιχτό το μεταγραφικό μέτωπο και με την ομάδα να παρουσιάζει προβληματική εικόνα και αρνητική ψυχολογία.
Επί του παρόντος, τέσσερα είναι τα κρίσιμα-ανοιχτά μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης προκειμένου να μην καταρρεύσει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι σαν χάρτινος πύργος.
1. Διοικητικά
Τουλάχιστον μέχρι τις 17/1, οπότε έχει οριστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, οι Πράσινοι θα πορευθούν με τον κ. Βεκρή στην προεδρία και τον α’ αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Γόντικα σε ρόλο εκτελεστικού διευθυντή. Με δεδομένο ότι οι τέσσερις μεγαλομέτοχοι κκ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος, Νικόλας Πατέρας και Παύλος Γιαννακόπουλος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στη διοίκηση του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού, οι ελπίδες όλων εναπόκεινται στον μέτοχο κ. Αδαμάντιο Πολέμη.
Ο εφοπλιστής από την Ανδρο, ο οποίος (έπειτα από ομόφωνη πρόταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου) δήλωσε ανοιχτός να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ, βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης και εξετάζει όλες τις παραμέτρους (κυρίως τα οικονομικά δεδομένα) προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του.
2. Οικονομικά
Σε διαδικασία περικοπών βρίσκονται στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός καθώς οι διοικούντες έχουν πάρει το… ψαλίδι και προσπαθούν να κόψουν από συμβόλαια, μισθούς, λειτουργικά έξοδα κ.ά. προκειμένου να εξισορροπήσουν το μπάτζετ του συλλόγου. Ηδη από το περασμένο έτος, υπό την προεδρία του κ. Πατέρα, είχε αρχίσει η διαδικασία εξοικονόμησης πόρων, κάτι που συνεχίζεται και στην παρούσα φάση. Η προ εβδομάδων δήλωση του κ. Πολέμη που ανέφερε ότι οι μέτοχοι πρέπει να βάζουν ετησίως 10 εκατ. ευρώ όταν η ομάδα συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ και 30 εκατ. ευρώ με τους Πράσινους εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καταδεικνύει το δεδομένο πρόβλημα που υπάρχει.
Η αρχή έγινε με τη σημαντική μείωση αποδοχών που υπέστη ο γάλλος μεσοεπιθετικός Σίντνεϊ Γκοβού, ο οποίος πλέον αμείβεται ανά συμμετοχή (50.000 ευρώ) αντί του παχυλού συμβολαίου που είχε υπογράψει και όριζε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως (βεβαίως πρόλαβε να κοστίσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός περί τα 2 εκατ. ευρώ!). Με δεδομένο ότι ήδη ο τεχνικός των Πρασίνων κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει καταρτίσει τη «μαύρη λίστα» όσων παικτών δεν υπολογίζει, οι διοικούντες θα καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να τους παραχωρήσουν είτε με μεταγραφή είτε ως δανεικούς.
Υπολογίζεται ότι η αποχώρηση του Ισπανού Λουίς Γκαρσία, του Γάλλου Νταμιέν Πλεσίς, του Πορτογάλου Ντάνιελ Φερνάντεζ και των Ελλήνων Ελίνι Δημούτσου και Γιώργου Ιωαννίδη, οι οποίοι βρίσκονται εκτός πλάνων, θα αποφέρει στην ΠΑΕ εξοικονόμηση ενός ποσού περίπου 700.000 ευρώ με 1 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον επιτευχθεί και η πώληση του 35χρονου Ζιλμπέρτο Σίλβα οι Πράσινοι θα γλιτώσουν επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα υπάρξουν ραντεβού με ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν υψηλά συμβόλαια (άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ), όπως οι Τζιμπρίλ Σισέ, Σεμπάστιαν Λέτο, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Κώστας Κατσουράνης και Γιώργος Καραγκούνης προκειμένου να τους προταθεί μείωση αποδοχών.
3. Μεταγραφικά
Μολονότι υπάρχει οικονομική στενότητα στο ταμείο της ΠΑΕ, η κάκιστη αγωνιστική εικόνα του Τριφυλλιού επιτάσσει μεταγραφική ενίσχυση προκειμένου να υπάρξει βελτίωση. Από την ελληνική αγορά η περίπτωση του γκανέζου μέσου του Πανιωνίου Μπενάρ Κουμορτζί ενδιέφερε τους Πράσινους, ωστόσο προ ημερών εγκαταλείφθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση με τον Ολυμπιακό και ενδεχόμενη ήττα (και) σε επίπεδο εντυπώσεων.
Επί του παρόντος, ο 25χρονος σλοβάκος επιθετικός της Σάλκε Ερικ Γέντρισεκ και ο 24χρόνος αργεντινός αμυντικός μέσος της Χιμνάσια Λα Πλάτα Φαμπιάν Ριναούντο αποτελούν προτεραιότητα αλλά για να ολοκληρωθεί ο δανεισμός τους μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟ κονδύλι ύψους περίπου 600.000 ευρώ. Εφόσον όμως δεν επιτευχθούν οι αποδεσμεύσεις όσων δεν υπολογίζονται, είναι πιθανή ακόμη και η μη πραγματοποίηση μεταγραφών!
4. Αγωνιστικά
Στον Παναθηναϊκό ευελπιστούσαν ότι με την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας και την έλευση του κ. Φερέιρα στη θέση του κ. Νίκου Νιόπλια θα υπήρχε δραστική και άμεση βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα των Πρασίνων. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση (μάλλον) επιδεινώθηκε με αποκορύφωμα την εκτός έδρας ισοπαλία (0-0) με τον Αστέρα Τρίπολης και την εντός έδρας ήττα (1-0) από τον Ολυμπιακό Βόλου, που όχι απλώς έριξαν το Τριφύλλι από την κορυφή της βαθμολογίας αλλά το απομάκρυναν πέντε βαθμούς από τον Ολυμπιακό.
Αρχής γενομένης από την εκτός έδρας αναμέτρηση της Τρίτης (4/1) με την Ξάνθη, οι Πράσινοι αναζητούν την αγωνιστική ανάκαμψη. Ούτως ή άλλως, ο Ιανουάριος κατά τα φαινόμενα θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για τη μετέπειτα πορεία του Παναθηναϊκού καθώς εν πολλοίς θα κρίνει κατά πόσο θα μπορέσει το Τριφύλλι να παραμείνει σε τροχιά τίτλων. Πέραν του πρωταθλήματος, για το οποίο οι Πράσινοι μετά την Ξάνθη θα αντιμετωπίσουν τον Αρη και την Καβάλα (αμφότερα τα ματς εντός έδρας κεκλεισμένων των θυρών), τον Πανιώνιο (εκτός) και τον Εργοτέλη (εντός), ο Παναθηναϊκός στις 19/1 θα δώσει και την πρώτη σημαντική μάχη με την ΑΕΚ για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος (η ρεβάνς έχει οριστεί στις 2/2).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου