Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Έκλειψη ηλίου για τρεις ώρες

Με μερική έκλειψη ηλίου κάνει ποδαρικό το 2011. Θα γίνει αύριο Τρίτη, και θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Ωστόσο είναι, ως γνωστόν, πολύ επικίνδυνο να παρατηρούμε απευθείας τον ηλιακό δίσκο, λόγω των υπεριωδών και υπέρυθρων ακτίνων.
Μία απλή και εύκολη λύση για όλους όσοι θέλουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο έδωσε ο αστροφυσικός και ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Τάσος Δαπέργολας.
Μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι χαρτόνι και να κάνετε στο κέντρο μία μικρή οπή. Κρατάτε το χαρτόνι έτσι, ώστε ο ήλιος να προβάλλεται μέσω της οπής στο έδαφος. Μπορείτε έτσι με απόλυτη ασφάλεια να παρακολουθήσετε την προβολή του φαινομένου.

Ορατή η έκλειψη από τη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ηλιακή έκλειψη της νέας χρονιάς θα είναι ορατή και από τη Θεσσαλονίκη. Μόνο βέβαια για τρεις ώρες.
Ο ουρανός δεν πρόκειται να σκοτεινιάσει, όπως συμβαίνει στην ολική έκλειψη, ούτε θα είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό το θέαμα. Ωστόσο, αν ο καιρός το επιτρέψει, δηλαδή αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να δουν το μέγιστο της έκλειψης από την πόλη, που θα είναι στο 62,20%.
Συμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία", ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη η έκλειψη θα αρχίσει αύριο, στις 08:59, όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται 9,5 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.
Όπως αναφέρει ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, η πρώτη ηλιακή έκλειψη της χρονιάς θα είναι ορατή σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, ωστόσο σε κανένα σημείο της υδρογείου δεν θα έχουμε ολική έκλειψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου