Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μπαρνιέ: "Η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα"

"Έχει λόγους να ελπίζει"

 

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει όμως λόγους να ελπίζει καθώς υπάρχουν προοπτικές μιας νέας ανάπτυξης. Σε δύσκολες συνθήκες έλαβε μιαν ορθή απόφαση και καταβάλλει σκληρές προσπάθειες που έχουν νόημα, και, επίσης, η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει τον ρόλο της στην ευρωζώνη”.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως “η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα - στη γεωργία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία - καθώς έχει μιαν οικονομία ανοιχτού τύπου”, ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος θα ολοκληρώσει τον Μάρτιο την επεξεργασία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και θα ασκήσει μιαν “αυστηρή επιτήρηση, ώστε να μη ξεφύγει κανένας παίκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα”.
Σε ερώτηση εξάλλου περί του “ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας απ΄την ευρωζώνη”, ο κ.Μπαρνιέ σημείωσε πως “καθόλου” δεν πιστεύει σ΄αυτό το ενδεχόμενο, ενώ παραπέμποντας στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου υπογράμμισε πως “το ερώτημα δεν είναι καν επίκαιρο. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και οι χρηματαγορές δεν πρέπει να υποτιμήσουν τούτο το μήνυμα” καθώς και την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στη “διακυβέρνηση, την επιτήρηση και τον συντονισμό”.
Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ενοποίησης ελληνικών τραπεζών, ο κ.Μπαρνιέ σημείωσε πως “η Επιτροπή δεν δίνει οδηγίες σε όλους τους τομείς” και παρατήρησε πως πάντως “οι ελληνικές τράπεζες - σήμερα που μιλάμε - είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδίων κεφαλαίων. Αν θα κάνουν αναδιαρθρώσεις ή συνενώσεις, είναι δική τους υπόθεση”.

Η ιστορία της παραγράφηκε


Φάκελο στη Γερμανική αστυνομία έχει μητέρα της 27χρονης που στα χρόνια της θρυλικής επαναστατικής οργάνωσης RAF χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Γκάμπι Κράους».
Είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας του ιδιοκτήτη πολυεθνικής εταιρείας Ερνστ Ζίμερμαν. Σε βάρος της είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κι υπήρχε αναζήτηση της σε πολλές χώρες του κόσμου. Στις αρχές Μαΐου του 1999 όμως η Γερμανίδα παραδόθηκε στην Γερμανική Πρεσβεία στην Βηρυττό. Ομως αφέθηκε ελεύθερη γιατί τα αδικήματα της είχαν παραγραφεί. Ο σύζυγος της Γερμανίδας υπόπτου σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην Βιέννη το 1999. Η RAF τότε στο Μόναχο είχε κάνει εντυπωσιακές απαγωγές επιχειρηματιών και πολιτικών.

Σβήνει ο πυρσός...

Στις 20 Ιανουαρίου ο Σαμαράς αλλάζει το σήμα της ΝΔ!...
Τον πυρσό, που καθιερώθηκε ως σήμα της ΝΔ, "σβήνει" ο Σαμαράς, καθώς απο τις 20 Ιανουαρίου το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλάζει λογότυπο!

Σύμφωνα με...
την εφημερίδα "Δημοκρατία" ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη στα χέρα του το νέο μοντέρνο σχεδιαστικά λογότυπο που θα αποπνέει δυναμική και όχι στατικότητα, όπως το σημερινό, ενώ θα παίζει και με τα χρώματα και θα συμβολίζει το πέρασμα την Κεντροδεξιάς στη νέα εποχή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και ο πυρσός δεν θα υπάρχει με την μορφή που είναι γνωστός, εξετάζεται στο γράφημα που θα το αντικαταστήσει να μπορεί να αγνωρίζεται προοπτικά!

Παράλληλα, το νέο σήμα της ΝΔ θα αποκτήσει εταιρική ταυτότητα. Σε όλα τα έντυπα, τα φυλλάδια, τις επιστολές, αλλά και σε κάθε προϊόν που θα έχει το κόμμα θα είναι το ίδιο, ώστε να κατοχυρώνεται και να αξιοποιείται είτε με πωλήσεις αναμνηστικών, είτε για να δίνεται ως επιβράβευση σε εκδηλώσεις του κόμματος. Η εφημερίδα, επισημαίνει, ότι την ίδια ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο διαδικτυακό πόρταλ του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο πυρσός ως σήμα της ΝΔ καθιερώθηκε απο τον Κ.Καραμανλή ύστερα απο πρόταση του Ευάγγελου Αβέρφωφ. Και τώρα αλλάζει με απόφαση ενός πολιτικού "παιδιού" του Αβέρωφ, του Αντώνη Σαμαρά.

Εκτέλεση προϋπολογισμού με “εκτέλεση” του κοινωνικού κράτους

Του Θάνου Παναγόπουλου

Ούτε η περαίωση στάθηκε εν τέλει ικανή να αποτρέψει την δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2010, ύψους 297 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ήδη παρατηρήθηκε η πρώτη “αναθεώρηση” των μεγεθών της περασμένης χρονιάς και αντί για το αναγραφόμενο ποσό εκτιμώμενων εσόδων των 51.434 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε “στόχος” 51.388 εκατ. ευρώ!


Έτσι, με την είσπραξη 51.137 εκατ. ευρώ, η απόκλιση “συγκρατήθηκε” μεν στα 297 εκατ. ευρώ, πλην όμως αυτή ανέρχεται σε σχέση με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 55.124 περί τα 4 δισ. ευρώ! Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να μειωθεί μεν σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ταχύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 (στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, με μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%), πλην όμως αυτό είχε τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη, αφού:

* Η μεγάλη υστέρηση του 11μήνου “καλύφθηκε” έως ένα σημείο από την μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων η οποία ποσοτικώς ήταν μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων.

* Η περαίωση συνετέλεσε στην καλύτερη πορεία των εσόδων, όμως στράγγισε από ρευστότητα την προβληματική αγορά.

* Περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο μέσον του Νοεμβρίου η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προέβλεπε μείωση του ελλείμματος του 2010 στα 20,6 δισ. ευρώ και τελικά έκλεισε στα 19,6 δισ. ευρώ, αν και πρόκειται για τον αναθεωρημένο στόχο του ελλείμματος, αφού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Προγράμματος Οικονομικής Σύγκλισης εξακολουθεί να υπάρχει μία απόκλιση κατά 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Στην εικόνα αυτή συνετέλεσε και η συγκράτηση των δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9% έναντι στόχου 7,5%, ενώ ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 10,7% έναντι στόχου μείωσης κατά 9%. Βέβαια, αυτό οφείλεται στην σχεδόν υποτυπώδη λειτουργία του κράτους σε αρκετούς κρίσιμους τομείς.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν παράλληλα κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα έκλεισαν μεν με υστέρηση 297 εκατ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ προ διμήνου, λόγω του 1 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της προηγούμενης δεκαετίας. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν στο 12μηνο με ρυθμό 4,8%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιου στόχου 6%, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 50,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 41,7%.

Γ. Μηλιός: Μείωση ελλείμματος λόγω διάλυσης κοινωνικού κράτους

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός δήλωσε για την ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2010 πως αυτή “δεν είναι για πανηγυρισμούς” και πρόσθεσε ότι: “Η μείωση του ελλείμματος προήλθε κυρίως από την ‘περιστολή των δαπανών’, δηλαδή από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων, που τον Μάιο 2010 είχε προϋπολογιστεί στο 13,5% του ΑΕΠ, περιορίστηκε στο 5,5%. Οι έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι και η κοινωνία βυθίζονται στη φτώχεια και η οικονομία στην ύφεση.”

Δ. Χατζησωκράτης: Η κυβέρνηση έχει υπερβεί ακόμη και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010, χαρακτήρισε “ακατανόητους” τους θριαμβευτικούς τόνους της και πρόσθεσε:

“Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε την εκτίμηση, που τώρα αυτή επιβεβαιώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί ακόμη και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Ξεπέρασε κατά 2,5 δις την περικοπή των δαπανών, που αφορούσε κυρίως μισθούς, συντάξεις και κράτος πρόνοιας, και υπολείπεται κατά 4 δισ. των εσόδων, που αφορούν τη φορολόγηση του πλούτου, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή του ΦΠΑ.

Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;».

Αλεπού πυροβόλησε κυνηγό!

Η μόνη αλεπού που γνωρίζαμε ως τώρα να... οπλοφορεί ήταν ο Ρομπέν των Δασών ως κινούμενο σχέδιο της Walt Disney -και αυτός κρατούσε τόξο και βέλη. Τα... δεδομένα ωστόσο έρχεται να ανατρέψει μια... αλεπού στη Λευκορωσία, η οποία, όντας τραυματισμένη, πυροβόλησε (!) τον κυνηγό που την καταδίωκε κατά την πάλη που σημειώθηκε μεταξύ τους, όταν ο κυνηγός προσπάθησε να την αποτελειώσει, χτυπώντας την με το κοντάκι του τουφεκιού του.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κυνηγός, ο οποίος είχε πλησιάσει την αλεπού, αφού την είχε πυροβολήσει από απόσταση και την είχε τραυματίσει, νοσηλεύεται τώρα με τραύμα στο πόδι, ενώ η αλεπού κατάφερε να ξεφύγει, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τους εισαγγελείς της περιοχής Γκρόντνο.

«Το ζώο αντιστάθηκε άγρια και, κατά την πάλη, τράβηξε κατά λάθος με το πόδι του την σκανδάλη» δήλωσε ένας από τους εισαγγελείς. Το κυνήγι της αλεπούς είναι δημοφιλές στην αγροτική περιοχή της βορειοδυτικής Λευκορωσίας, η οποία συνορεύει με την Πολωνία.

Ο αρχαιότερος Υπολογιστής στον Κόσμο.

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων ( Αστρολάβος ) Το Πάσχα του έτους 1900 Σύμιοι Σφουγγαράδες εντοπίζουν ένα ναυάγιο σε βάθος περί Υπολοπου 60 μέτρων ανοιχτά του νησιού Αντικύθηρα. Το ναυάγιο τελικά ανασύρεται περίπου ένα χρόνο μετά και τα ευρήματά του μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα του ναυαγίου που χρονολογείται από το 80 π.Χ. εντοπίζεται ένα χάλκινο παράξενο αντικείμενο με γρανάζια το οποίο μετά από την πρώτη σε βάθος μελέτη του που έγινε από διάφορους επιστήμονες αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τον πρώτο πολύπλοκο μηχανισμό των αρχαίων χρόνων.
     Η κατασκευή του εντοπίζεται περίπου στο 150-100 π.Χ. Η αρχική θεωρία ως προς την χρησιμότητά του είναι ότι πρόκειται για έναν αναλογικό προσομοιωτήρα δηλαδή ένα είδος αναλογικού υπολογιστή που αναπαράγει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων με βάση την ημερήσια περιστροφή της Γης και των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Το 1971 στο Ελληνικό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας ¨Δημόκριτος¨ με χρήση των ακτίνων Χ και γ εμφανίστηκαν τα διάφορα επίπεδα λειτουργίας και τα επιμέρους γρανάζια του. Οι χαραγμένες ενδείξεις στην οπίσθια όψη του περιβλήματος είναι πιο σύνθετες αλλά και δυσανάγνωστες, λόγω της διάβρωσης.
     Καταρχάς περιέχονται δύο δίσκοι ενδείξεων: ο κάτω δίσκος περιλαμβάνει 3 κινητούς τροχούς, ο πάνω δίσκος τέσσερις. Κάθε δίσκος περιλαμβάνει επιπλέον μια μικρή κλίμακα ενδείξεων, ανάλογη με αυτή των δευτερολέπτων του ρολογιού. Καθένας από τους μεγάλους δίσκους ενδείξεων έχει βαθμονόμηση ανά 6ο και ανάμεσα στις διαχωριστικές γραμμές περιέχονται γράμματα του αλφαβήτου και αριθμοί. Στον κάτω δίσκο φαίνεται ο συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών που σημαίνουν «Σελήνη, τόσες ώρες. Ήλιος, τόσες ώρες» Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βαθμονόμηση σ’ αυτό το δίσκο αναφέρονται στις φάσεις της Σελήνης και στις ώρες ανατολής και δύσης του Ήλιου. Στον δεύτερο πάνω δίσκο οι βαθμονομήσεις είναι πολύ πυκνότερα χαραγμένες και δίνουν πιθανόν πληροφορίες για ανατολή, δύση και φάσεις των τότε γνωστών πλανητών του ηλιακού συστήματος. Σήμερα ο «πρώτος υπολογιστής

 

Το φλερτ...


Ανάμεσα στους έξι που περιμένει μέχρι το Μάρτη η Ντόρα είναι και ο Γ.Ορφανός; Ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού τον...τελευταίο καιρό λέει τα καλύτερα για τη Ντόρα και αφήνει να φανεί πως κουβεντιάζει μαζί της για το ενδεχόμενο της μετακίνησής του στη ΔΗΣΥ. Στην πραγματικότητα όμως το φλερτ είναι μάλλον στημένο. Όπως λένε στη Ρηγίλλης, ο Γιώργος τα κάνει όλα αυτά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του προέδρου, που μέχρι τώρα τον έχει στα αζήτητα...