Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πλωτό… Μονακό

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, αλλά ένα… πλωτό Μονακό! Και όμως πρόκειται για ένα πλοίο «μικρογραφία» της πόλης του πριγκιπάτου, μήκους 152,4 μέτρων. Το πλοίο, που βρίσκεται ακόμα στα σχέδια, έχει πάνω ολόκληρο καζίνο, πίστα αυτοκινήτων, πισίνες, γήπεδα του τένις, αλλά και γνωστά κτίρια του Μονακό όπως το «Hotel de Paris», «Café de Paris», «La Rascasse» και «Loews Hotel».
Έως και 70 άνθρωποι μπορούν να εργασθούν στο πλοίο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει όμως μόνο 16 επισκέπτες. Το κόστος του πλοίου «Μονακό» έρχεται στα 700 εκατ. Λίρες! Μην στριμώχνεστε…

Τα πολλαπλά οφέλη του νερού

Θέλετε να χάσετε βάρος; Πιείτε νερό.
Θέλετε να έχετε καλύτερο δέρμα; Πιείτε νερό.
Θέλετε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, θέλετε να προστατεύσετε τις αρθρώσεις, θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση και την αποβολή των τοξινών, τη χαλάρωση του δέρματος και της δυσκοιλιότητας; Πιείτε νερό.
Περισσότερο από το μισό του σώματός μας αποτελείται από νερό, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε καθώς καταστέλλει την όρεξη και βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το λίπος. Ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και απομακρύνει από το σώμα μας τις τοξίνες. Πάνω από όλα όμως, το νερό λειτουργεί και ως μεταφορέας θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των βιταμινών και των μετάλλων.
Ενώ ήδη γνωρίζετε ότι το πόσιμο νερό είναι καλό για την υγεία, ωστόσο ορισμένες φορές ίσως αναζητούμε πιο γευστικές επιλογές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο 'ποτό' που να μπορεί να πάρει τη θέση του νερού, όσον αφορά τα φυσικά οφέλη του, όμως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τη γεύση του νερού, όπως για παράδειγμα προσθέτοντας λίγο περισσότερη όξινη γεύση στο νερό σας βάζοντας μια φέτα λεμόνι.
Επίσης μπορείτε να προσλαμβάνετε τις καθημερινές σας ανάγκες για νερό, χωρίς να χρειάζεται να πιείτε αποκλειστικά νερό. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φρούτα, λαχανικά και διάφορα ροφήματα όπως χυμοί, αναψυκτικά (χωρίς ζάχαρη), καφέ και τσάι που μπορείτε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα νερού.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεδιψάσετε το σώμα σας:
* Όταν ξυπνάτε, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
* Κρατήστε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό στο ψυγείο.
* Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι φρέσκο νερό μαζί σας.
* Αποφύγετε να πίνετε πολλά καφεϊνούχα ποτά.
* Πιείτε μερικές γουλιές από μια τρεχούμενη πηγή που μπορεί να συναντήσετε.
* Πιείτε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα, ακόμη και αν πίνετε άλλο ποτό.
* Αν πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό προτού καταναλώσετε το σνακ σας.
* Αυξήστε τα φρούτα σας και την πρόσληψη λαχανικών.
* Παραγγείλτε σούπα πριν από το γεύμα σας.
* Προγραμματίστε το νερό που πρέπει να πίνετε και βάλτε καθημερινούς στόχους.

Ρολά διαρκείας στα φαρμακεία

Σε λουκέτο διαρκείας οδηγούνται τα φαρμακεία όλης της χώρας, μετά την οριστική ρήξη με το υπουργείο Υγείας που ζήτησε να μένουν ανοικτά και Σάββατο και βράδια Δευτέρας και Τετάρτης
Σε πλήρη ρήξη οδηγήθηκε η σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο με τους φαρμακοποιούς να εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους εξαγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τους φαρμακοποιούς, το οποίο, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την απάντηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τέσσερις επιστολές του με τις οποίες ζητούσε γνωμοδότηση για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.
Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι΄αυτό το θέμα.
Επιμένουν οι φαρμακοποιοί
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Κατεβάζουν ρολά
Ήδη κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία  του Πειραιά την Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.

Ενάντια στον φράκτη

Συγκέντρωση στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο αντιρατσιστικές οργανώσεις, μετανάστες και φοιτητές, με αίτημα να μην προχωρήσει η κατασκευή φράκτη στον Έβρο. Συναυλία αλληλεγγύης στον Αγ. Παντελεήμονα
Αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις μεταναστών, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και καλλιτεχνικοί φορείς θα δώσουν ραντεβού σήμερα, Σάββατο στα Προπύλαια στις 2 μετά το μεσημέρι.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 4 στον Άγιο Παντελεήμονα.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καταγγέλλουν τα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή του φράχτη και την παρουσία της FRONTEX στον Έβρο και το νομοσχέδιο για το άσυλο.
Σε επίσημες ανακοινώσεις, τα μέλη των οργανώσεων τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το ρατσιστικό νομοσχέδιο, να πάρει πίσω το φράχτη στον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τελικά να δώσει άσυλο στους πρόσφυγες και να νομιμοποιήσει τους μετανάστες.
Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ. Τη στήριξη και τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πολλές οργανώσεις μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι και καλλιτέχνες.

“Οι ελίτ που κινδυνεύουν με ανατροπή αντιδρούν με το χαρτί της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης”

Οι προβλέψεις του STRATFOR για την Ευρώπη του 2011.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες των οικονομικών της δυσχερειών και το 2011. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και πάλι η Γερμανία, η πιο σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη. Το Βερολίνο θα συνεχίζει να πιέζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, προκειμένου να δεχτούν τη δική του άποψη περί δημοσιονομικών, χρησιμοποιώντας τη τρέχουσα κρίση ως μια καλή ευκαιρία για να σκληρύνουν οι υπάρχοντες οικονομικοί κανόνες της ευρωζώνης, και να εισαχθούν νέοι.
Η Γερμανία επιδιώκει τρεις πρωτοβουλίες: τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης (που θα απελευθερώσει τους Γερμανούς από το να χρειαστεί να διασώσουν και άλλες χώρες στο μέλλον). Την αποδοχή σκληρότερων μέτρων επιτήρησης και εφαρμογής δημοσιονομικών κανόνων. Και τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση των χωρών της ευρωζώνης με τα σχεδιασμένα από την ίδια αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Η γερμανική στάση θα συνεχίσει να δημιουργεί εχθρότητες από πλευράς των μελών της ΟΝΕ. Τα μέλη αυτά αισθάνονται ήδη τις συνέπειες της λιτότητας, όμως αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι νέοι, οι αλλοδαποί, και ο κατασκευαστικός τομέας. Πρόκειται για τομείς, που παρά την αναπτυσσόμενη βία στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, γενικά αγνοούνται. Αν δεν συμβεί μια γενική ανατροπή, ή αν δεν παρουσιαστούν κάποιες βιώσιμες πολιτικές και οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τη Γερμανία και το 2011.
Αν κάποιος ξεφύγει από τη γραμμή λιτότητας, αυτοί θα είναι οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί. Στην Ιρλανδία, οι επερχόμενε εκλογές μπορεί να φέρουν στην εξουσία κάποιες αντι-μνημονιακές δυνάμεις που είναι και κατά της λιτότητας. Η Ιρλανδία έχει ήδη πει όχι δυο φορές στο παρελθόν (σε ευρωπαϊκές Συνθήκες), και σίγουρα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα γερμανικά σχέδια για μια ακόμη φορά.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη ανεργία (οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί το έχουν ξανασυναντήσει), και θα αντιμετωπίσει μια ακόμη χρονιά ύφεσης, ενώ ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα βλέπει συνεχώς τη πλειοψηφία του να μειώνεται, καθώς όλο και πιο πολλοί βουλευτές του θα εγκαταλείπουν το σκάφος. Όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία ήδη βρίσκονται υπό καθεστώς διάσωσης. Κάποιες άλλες χώρες μπορεί να έχουν αλλαγή κυβέρνησης (Ισπανία, Πορτογαλία, και Ιταλία). Όμως αυτή η αλλαγή στην ηγεσία δεν σημαίνει απαραίτητα  και μια αλλαγή  στη πολιτική τους. Η σοβαρή πρόκληση για τη Γερμανία θα ήταν μόνο αν κάποιο από τα μεγάλα κράτη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) αποφάσιζαν να ξεφύγουν από τα μέτρα λιτότητας και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, του 2011.
Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει αντίσταση στην Ευρώπη. Αυτό θα εκδηλωθεί ως μια απώλεια της νομιμότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ, τόσο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς. Το 2011 θα φέρει μεγάλες εκλογικές νίκες (σε τοπικό και εθνικό επίπεδο) σε πολιτικούς σχηματισμούς που είναι εθνικιστικοί και μη παραδοσιακοί. Θα αυξηθούν επίσης οι διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια στους δρόμους, ιδιαίτερα από την νεολαία, που επηρεάζεται το χειρότερο. Οι ελίτ θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν, διοχετεύοντας τη προσοχή μακριά από τα οικονομικά ζητήματα και προς τη κατεύθυνση της εγκληματικότητας, της ασφάλειας από τη τρομοκρατία, και την ξενοφοβική  ρητορική και πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης.
(ΣΣ: τι σας θυμίζει αυτό το τελευταίο περί τρομοκρατίας και μεταναστών; Μήπως το τείχος στον Έβρο και τους Πυρήνες τις Φωτιάς 
Εκεί που οι ελίτ κινδυνεύουν περισσότερο, είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν κατάφερε ακόμη να πείσει τους πολίτες, για τον κεντρικό ρόλο της χώρας τους στην ΕΕ, και για την ανάγκη που προέκυψε να διασώσουν κάποιες άλλες οικονομίες, την ώρα που και η ίδια η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή αν η Γερμανία ανέλυε τα παραπάνω σε εσωτερικό επίπεδο, θα δημιουργούνταν αντιπαλότητες στο εξωτερικό. Η χώρα έχει προγραμματισμένες επτά εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Τα πρώτα δείγματα εκλογικής επιτυχίας κάποιων μη παραδοσιακών σχηματισμών, μπορεί να τα δούμε λοιπόν στη Γερμανία. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη πιο γρήγορα, αν το Βερολίνο αναγκαστεί να προχωρήσει και σε διάσωση κάποιας άλλης χώρας.
Η Κεντρική Ευρώπη έχει τα δικά της ζητήματα για το 2011. Με την Αμερική να είναι απασχολημένη στη Μ. Ανατολή, τη Ρωσία να κάνει κινήσεις προς τις βαλτικές χώρες και τη περιφέρειά της, το Βερολίνο και τη Μόσχα να έρχονται πιο κοντά, η Κεντρική Ευρώπη θα συνεχίσει να αισθάνεται ανασφαλής όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. Το STRATFOR περιμένει πως οι χώρες της Κ. Ευρώπης θα ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις σε θέματα ασφάλειας, είτε με τις νορδικές χώρες όπως είναι η Σουηδία, είτε με τη Βρετανία, είτε μεταξύ τους, οργανώνοντας φόρα όπως είναι το Visegrad Group. Όμως με την Αμερική απασχολημένη αλλού, οι χώρες της Κ. Ευρώπης δεν θα μπορούν να έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, και επομένως θα συνεχίσουν τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς μαζί της για άλλους 12 μήνες, τουλάχιστον.

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟ

Στην ελληνική γλώσσα έχουν επικρατήσει αρκετές γλωσσικές παρανοήσεις από λέξεις εισαγόμενες.Θα δούμε σήμερα πώς χρησιμοποιούνται κάποιες από αυτές και εάν είναι σωστές τόσο στην εκφορά τους όσο και νοηματικά. 

Καλσόν: Εάν βρεθείτε στη Γαλλία, είστε γυναίκα και σχιστούν οι κάλτσες σας, μη διανοηθείτε να μπείτε σε μαγαζί και να ζητήσετε ένα καλσόν. Ο πωλητής του καταστήματος θα γελάσει. Εάν επιμείνετε, θα σας οδηγήσει στο τμήμα ανδρικών εσωρούχων και θα σας δώσει ένα …σώβρακο, αφού caleçon στα γαλλικά σημαίνει σώβρακο! Αυτό που στην Ελλάδα λέμε καλσόν, οι γάλλοι το λένε κολάν (collant).

Κραγιόν: Άλλη μία παρανοημένη λέξη είναι το κραγιόν. Le crayon στα γαλλικά είναι το μολύβι, το κοινό μαύρο μολύβι που γράφουμε και ούτε καν προφέρεται κραγιόν, αλλά κρεγιόν. Αυτό που εμείς λέμε κραγιόν των χειλιών, οι γάλλοι το ονομάζουν ρουζ α λέβρ (rouge à lèvres). 

Cabinet: Η λέξη καμπινέ, δεν είναι πάντα αυτό που εύλογα εννοούμε στα ελληνικά, αφού cabinet είναι παντός είδους θάλαμος ή αίθουσα. Για την αίθουσα συσκέψεων των δικαστών επί παραδείγματι, χρησιμοποιούν το cabinet de consultation. Το αναγνωστήριο είναι cabinet de lecture. Cabinet de ministre είναι το γραφείο Υπουργού. Για την τουαλέτα όμως, ειδικά, χρησιμοποιούν το cabinet de toilette.
Μανό: Η "ελληνική" (;) λέξη μανό (βερνίκι νυχιών) δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τους Γάλλους αφού είναι ανύπαρκτη! Το μανό κανονικά είναι Vernis à ongles, βερνίκι νυχιών.

Σερβιέτα: Η λέξη από τα γαλλικά σημαίνει την πετσέτα αλλά και τον χαρτοφύλακα! Αντιστοιχεί με την αγγλική briefcase που σημαίνει επίσης τον χαρτοφύλακα. Πώς τώρα η πετσέτα κατάντησε σερβιέτα; Η παρανόηση άρχισε όταν οι Ευρωπαίες (ήδη πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο), φορούσαν χνουδωτό, φτιαγμένο από πετσέτα ύφασμα, κομμένο σε πάνες, για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες μέρες του κύκλου τους.

Όπως ήταν φυσικό, η «μόδα» μεταδόθηκε ραγδαία για να αντιμετωπισθεί αυτή η ανάγκη και η serviette – πετσέτα έγινε σερβιέτα. Η λέξη είναι όμως πολύ παλαιότερη. Κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή της στη γαλλική γλώσσα τον XIV (14ο) αιώνα και σημαίνει πάλι την πετσέτα.

Κρουασάν: Είναι η αύξηση του φεγγαριού, η ημισέληνος, το μισοφέγγαρο. Κρουασάν (croissant) είναι στην κυριολεξία η μετοχή του ρήματος croître (προφέρεται κρουάτρ) και σημαίνει αυξάνω. Γι’ αυτό οι Γάλλοι με τη λέξη αυτή εννοούν το μισοφέγγαρο, επειδή πρόκειται να αυξηθεί και να γίνει πανσέληνος. 

Όμως από την ημισέληνο μέχρι το ψωμάκι, υπάρχει τεράστια απόσταση την οποία καλείται να καλύψει η Ιστορία με μια καταπληκτική λεπτομέρεια.
 Όταν το 1683 οι Τούρκοι με τον αυτοκράτορά τους το Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, πολιορκούσαν τη Βιέννη της Αυστρίας, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Αυστριακή πρωτεύουσα με έφοδο, άρχισαν να σκάβουν «λαγούμια» (υπονόμους), ώστε να περάσουν υπογείως τα ισχυρά τείχη της Βιέννης.

Η επιχείρηση ίσως και να πετύχαινε, εάν την εποχή εκείνη οι βιεννέζικοι φούρνοι δεν ήταν χτισμένοι κοντά στα τείχη της πόλης και οι αρτοποιοί άκουσαν το υπόγειο σκάψιμο. Φυσικά, δώσανε συναγερμό και ο Αυστριακός στρατός επετέθη και γλίτωσε τη Βιέννη.

Όταν οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν, οι αρτοποιοί της Βιέννης για να πανηγυρίσουν το γεγονός της σωτηρίας τους, κατασκεύασαν ψωμάκια στο σχήμα του εμβλήματος της τούρκικης σημαίας, την ημισέληνο. Αυτό ήταν το σύμβολο της νίκης! Το σχήμα αυτό άρεσε στους Βιεννέζους και το ημικυκλικό σαν φεγγάρι ψωμάκι, διαδόθηκε και επεβλήθη στην Αυστρία και από κει σε όλον τον κόσμο.

Καναπές: Η λέξη είναι αντιδάνειο. Γαλλικά --} canapé, που προέρχεται από την λατινική conopeum (μεσαιωνικά λατινικά canapeum) και αυτή από την αρχαία ελληνική κωνώπιον που κυριολεκτικά σημαίνει κρεβάτι με κουνουπιέρα, (κώνωψ = κουνούπι).
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως οι λέξεις που προέρχονται από τα γαλλικά, και έχουν επικρατήσει και στα ελληνικά, είναι γένους ουδετέρου και άκλιτες. Π.χ. το στυλό - τα στυλό, το ρεπό - του ρεπό - τα ρεπό, (και όχι εκείνα τα φρικώδη: οι στυλοί, των στυλών, τα ρεπά, κ.λ.π. που κατά κόρον ακούγονται)!

Η πολυτάραχη ζωή του Γκλέτσου

Ξεκινούν οι εκπτώσεις ...

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και το 80%.

Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2011 αποτελούν την... τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει σε ελεύθερη πτώση το 2010, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε θέση ''μάχης'' για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.