Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ρύθμιση: Νόμιμα έως το 2012 κανάλια, ραδιόφωνα

Νόμιμη είναι και τυπικά η λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για ακόμα ένα χρόνο, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, εισάγοντας τη σχετική διάταξη στο νόμο 3905/10 του υπουργείου Πολιτισμού.
Με τη ρύθμιση αυτή παρατείνεται η νομιμότητα λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων για ένα ακόμα χρόνο -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011- χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται ότι θα έχει αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης για το νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η πολλοστή παράταση νόμιμης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αφού μετά την πρώτη αδειοδότηση των ραδιοσταθμών της Αθήνας -η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το ΣτΕ- στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (2002 συγκεκριμένα) δεν κατέστη ξανά δυνατή η έκδοση αδειών σε κανένα ραδιοτηλεοπτικό μέσο, πράγμα που υποχρέωσε σε αλλεπάλληλες ανανεώσεις «νομίμου λειτουργίας».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τις αδειοδοτήσεις ειδικά της τηλεόρασης προβλέπει την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του τρέχοντος έτους.
Νέα κριτήρια
Συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση των νέων κριτηρίων για την αξιολόγηση των αιτήσεων των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης -αλλαγή του νόμου Ρουσόπουλου- ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκε επισήμως ότι η πολιτεία έχει πάρει την πολιτική απόφαση να διαχωρίσει τον πάροχο περιεχομένου από τον πάροχο δικτύου, αλλαγή που θέτει νέα δεδομένα στο υπό διαμόρφωση ψηφιακό περιβάλλον.
Επίσης, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται η παρουσίαση του οριστικού αναθεωρημένου Χάρτη Συχνοτήτων, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την προκήρυξη αδειών λειτουργίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Αγώνας δρόμου
Οπως ανέφεραν στη «Ν» στελέχη της κυβέρνησης, στόχος είναι η χώρα να τηρήσει την προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι μη δεσμευτική (αφού έχει χαρακτήρα παραίνεσης). Αντίθετα, δεσμευτική είναι η προθεσμία της πλήρους μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές το 2015, που έχει θέσει για όλα τα κράτη διεθνώς η ITU.
Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη «Ν», πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, που η χώρα μας οφείλει να κερδίσει, αφού η ψηφιακή τεχνολογία θα φέρει νέες επενδύσεις, ενώ από την αξιοποίηση του φάσματος των συχνοτήτων η πολιτεία αναμένει να έχει και σημαντικά έσοδα.
Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από τη χρήση των συχνοτήτων για την ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, αλλά και από το ψηφιακό μέρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου