Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Δ. Αθηναίων: απεργούσαν και πληρώνονταν, πάρτι με 35.000 ρεπό

Αλαλούμ με τα ρεπό και τις παρουσίες των εργαζομένων στην καθαριότητα τις ημέρες της μεγάλης απεργίας τα περσινά Χριστούγεννα, αποκαλύπτει το πόρισμα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Μέσα από το πόρισμα αναδύεται ο τουλάχιστον στρεβλός τρόπος λειτουργίας του τομέα της καθαριότητας, όχι μόνον τις ημέρες των απεργιών αλλά ολόκληρο το χρόνο. Σε τέτοια μάλιστα έκταση, που εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι δρόμοι της Αθήνας ακόμα και οι πιο κεντρικοί είναι αρκετές φορές γεμάτοι σκουπίδια.
Ευθύνες
Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι οι περίπου 700 εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο τμήμα αποκομιδής από το 2005 έως το 2009 είχαν «φορτώσει» τουλάχιστον 35.000 ρεπό, κατά παράβαση των όσων ορίζει ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Ακόμη καταλογίζονται ευθύνες στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γ. Δημόπουλο και στον διευθυντή Καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας Ιωάννη Μόρτη, οι οποίοι σύμφωνα με τους επιθεωρητές είναι υπόλογοι πειθαρχικά.
Οι επιθεωρητές έλεγξαν τις παρουσίες κατά τις ημέρες της απεργίας τον Δεκέμβριο του 2009 από τις 3 μέχρι τις 9 και αποκαλύφθηκε ότι κανείς εργαζόμενος από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων δεν εμφανίζεται ως απεργός, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο του προσωπικού απείχε από τα καθήκοντά του και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας. Ολοι σχεδόν οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αυτές τις ημέρες να έχουν πάρει ρεπό που τους οφείλονται από τις ημέρες αργίας που έχουν δουλέψει. Με αυτό το τέχνασμα δεν έγιναν και οι σχετικές περικοπές των αποδοχών κατά τις ημέρες της απεργίας.
Τέλος, τα ρεπό στους εργάτες αποκομιδής ήταν 24.423, στους οδηγούς 12.508 και στους εργάτες των κάδων 2.540. Το σύνολο των ρεπό που καταγράφτηκε από το πόρισμα είναι 39.471.
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Πολυμερόπουλος δήλωσε: «Πράγματι ο Κώδικας ορίζει ότι τα ρεπό πρέπει να αποδίδονται στον εργαζόμενο την επόμενη εβδομάδα. Ομως αυτό είναι ανέφικτο ιδιαίτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο οι υπηρεσίες θα σταματούσαν να λειτουργούν. Ετσι παρατύπως, δε, αλλά είναι συνηθέστατο να συγκεντρώνονται ρεπό. Τώρα τις ημέρες της απεργίας στο Δήμο της Αθήνας κόβονται τα ημερομίσθια. Από ό,τι ξέρω άλλοι δήμοι δεν το τηρούν αυτό. Ας ψάξει ο κ. Ραγκούσης και ας μας δώσει συνολικά μια εικόνα κι όχι μόνον επιλεκτικά για το Δήμο της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου