Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Υπαρχηγός «αγράμματου χωριάτη» ο προπάππους του Θ. Πάγκαλου;

Μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Θ. Πάγκαλος στο πανεπιστήμιο της Oξφόρδης τον περασμένο Μάϊο και που ανέφερε ότι οι επαναστάτες του 21 ήταν αγράμματοι και αδαείς χωριάτες, έρχεται η ιστορία να πάρει την εκδίκηση της.

Μετά από έγκυρο ρεπορτάζ και έρευνα της «ΜΟL» στο γενεαλογικό δέντρο του κ. Θ. Πάγκαλου, προκύπτει ότι κατά την διάρκεια του εθνικού αγώνα, ο προπάππους του από την πλευρά του πατέρα του, ο Γιαννάκης Μελέτης (Χατζημελέτης), πολέμησε στο πλευρό του Γ. Καραϊσκάκη ως υπαρχηγός του. Συγκεκριμένα ο Γιαννάκης Μελέτης (Χατζημελέτης) προπάππους του Θ. Πάγκαλου, ήταν εύπορος πρόκριτος της Ελευσίνας, ο οποίος χρηματοδότησε και πολέμησε στο πλευρό του οπλαρχηγού Γ. Καραϊσκάκη.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι ο ισχυρισμός του Θ. Πάγκαλου ότι οι επαναστάτες του 21 ήταν αγράμματοι αδαείς χωριάτες ευσταθεί, τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι ο προπάππους εύπορος πρόκριτος, είχε καταδεχτεί να χρηματοδοτήσει και να είναι υπαρχηγός ενός αγράμματου αδαή χωριάτη.

Πιθανά και οι πρόκριτοι εκείνης της εποχής να πίστευαν το ίδιο, ότι δηλαδή οι οπλαρχηγοί ήταν όντως αγράμματοι και αδαείς χωριάτες, χρήσιμοι μόνο μέχρι την απελευθέρωση του έθνους, χωρίς δικαίωμα στην νομή της εξουσίας αργότερα, γιαυτό υπήρχαν και διενέξεις κατά την διάρκεια της επανάστασης, με δυσάρεστο επακόλουθο την φυλάκιση του Θ.Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και κίνδυνο να καταρρεύσει η επανάσταση.

Παρακάτω μερικά λόγια του Θ. Κολοκοτρώνη από τον περίφημο λόγο της Πνύκας:
«Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους μα τι να κάνουμε; Είχαμε κι αυτουνών την ανάγκη.Εγώ παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξαιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και διά τούτο σας ζητώ συγχώρεση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα.Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο όπου ημείς ελευθερώσαμε.»

Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να βάλουμε μυαλό οι Έλληνες;
«MOL»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου