Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

“Ερεθίζει” τη Σερβία η απογραφή στο Κόσοβο!

Τη θέση ότι το Βελιγράδι δεν πρέπει να στηρίξει την απογραφή πληθυσμού στο Κόσοβο, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ιβάνοβιτς.
Ο κ. Ιβάνοβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων “Τανγιούγκ” ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση στη διαδικασία, με όλα τα πολιτικά μέσα, επισημαίνοντας ότι η απογραφή του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο θα πρέπει να γίνει από τη σερβική κυβέρνηση.
Προειδοποίησε δε ότι ο μεγάλος αριθμός των εξόριστων Σέρβων δεν θα μπορέσει να καταγραφεί από το δημοψήφισμα.
“Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ένας ευρύς αριθμός Σέρβων να μην συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα, που κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα δώσει σωστό αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.
Ο Σέρβος αξιωματούχος υπενθύμισε ακόμη ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου μποϊκοτάρισαν την απογραφή πληθυσμού, που οργάνωσε το Βελιγράδι το 1991, γι’ αυτό και ο αριθμός τους στο Κόσοβο εκτιμήθηκε μόλις κατά προσέγγιση.
“Αυτή θα είναι η πρώτη απογραφή μετά τις διαμάχες στο Κόσοβο. Πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός Σέρβων δεν θα καταγραφεί από την απογραφή κι ότι οι Αλβανοί θα εκτιμήσουν κατά προσέγγιση των αριθμό των Σέρβων που ζουν στην επαρχία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοβιτς.
“Πρότασή μου είναι να διενεργηθεί μια περιφερειακή απογραφή, που θα περιλαμβάνει όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες, εκτός της Σλοβενίας, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και την Αλβανία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διεξαχθεί μια σχετική απογραφή που, με την προσεκτική επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας, θα μπορέσει να παράσχει χρήσιμα στοιχεία για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων”, συμπλήρωσε.
Η απογραφή στο Κόσοβο έχει σχεδιαστεί για τον προσεχή Απρίλιο και θα είναι η πρώτη μετά το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου