Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Περικοπές και συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις άγριες περικοπές και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει σχεδιάσει στον τομέα της Υγείας με όχημα και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων που σχεδιάζεται να έχουν προωθηθεί ως τον Απρίλη του 2011.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στο σταθμό «REAL FM» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για τις περικοπές 1,4 δισ. ευρώ... που θα γίνουν το 2011 στα κονδύλια για την Υγεία, που μεταφράζεται στον παραπέρα στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και την επέκταση των χαρατσιών που θα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Συμπληρώνοντας ότι το πετσόκομμα των πόρων για την Υγεία «έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, γιατί στις 10 Φεβρουαρίου θα είναι η τρόικα εδώ να ελέγξει και για την Υγεία και για τα υπόλοιπα…».

Ο υπουργός ρωτήθηκε ακόμα για το σε πόσα και ποια νοσοκομεία θα μπει λουκέτο και απάντησε: «…δεν είμαι έτοιμος να πω ποια και δεν είμαι έτοιμος να πω πώς»… Αποφεύγοντας τη λέξη «κατάργηση» και μιλώντας για συγχωνεύσεις διευκρίνισε ότι υπάρχουν οι ήπιες συγχωνεύσεις, όπου ένας διοικητής θα διοικεί περισσότερα νοσοκομεία, και οι έντονες. Στις πιο… έντονες συγχωνεύσεις, όπως είπε ο υπουργός, συμπεριλαμβάνονται: «…Η συνεργατικότητα ανάμεσα σε νοσοκομεία της ίδιας περιοχής, που συνεργατικότητα τι σημαίνει; Μεταφέρω τις δυνάμεις που έχουν να κάνουν με την καρδιά, με τα παθολογικά στη μία νοσοκομειακή μονάδα και τις υπόλοιπες στην άλλη νοσοκομειακή μονάδα. Ετσι δεν έχω το φαινόμενο των ελλείψεων που βλέπουμε στα νοσοκομεία, αλλά έχω υπερπληθώρα παροχής υπηρεσιών σε μια απόσταση 20-30 χιλιομέτρων…».

Ο υπουργός είπε ότι αυτή η μορφή συγχωνεύσεων θα ξεκινήσει από την Αθήνα. Και συνέχισε: «…και μετά θα πάμε στην υπόλοιπη χώρα. Και η πιο έντονη συγχώνευση είναι αυτή όπου μία μονάδα που σήμερα αποκαλείται νοσοκομείο και μάλιστα γενικό και έχει 30 κρεβάτια και 50 κλινικές που λέει ο λόγος, θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας, πρωτοβάθμια δηλαδή φροντίδα υγείας και το βασικό της δυναμικό θα περάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο».

Πιέσεις με φόντο τους επιχειρηματικούς διαγκωνισμούς

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη σχετικά με τις διαδικασίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την πώληση του νοσοκομείου σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο του κλάδου. Ο Α. Μαρτίνης παρουσίασε στην ηγεσία του υπουργείου στοιχεία για τα οικονομικά προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και τα οποία τον κάνουν να αδυνατεί να το λειτουργήσει. Ο υπουργός, όπως ανακοινώθηκε, είπε ότι το νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει και ζήτησε από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου να διερευνήσει υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πουληθεί το νοσοκομείο.

Μέσα και από τις εξελίξεις αυτές αναδεικνύονται οι συνέπειες της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν διαφημίσει ως πρότυπο του ιδιωτικού τομέα της Yγείας το νοσοκομείο «Ντυνάν», με τα σημερινά αποτελέσματα, ενώ ο Α. Μαρτίνης απειλεί με λουκέτο το νοσοκομείο – σαν να ήταν οποιαδήποτε επιχείρηση – γιατί δεν έχει αρκετά κέρδη…

Αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματική δράση και τα κέρδη είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οτι η Υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου