Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Σκοτσέζικο ντους στους μετανάστες

Πακέτο ρυθμίσεων υπέρ των πιο αδύναμων αλλοδαπών που δεν βρίσκουν μεροκάματα επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας
Ενας μικρός μετανάστης πίσω από τα σύρματα στον Κυπρίνο Εβρου. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να στήσει συρματοπλέγματα μήκους 12,5 χλμ. στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Σκληραίνει η κυβέρνηση τη στάση της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Από τη μία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντείνει το καθεστώς καταστολής στα σύνορα και το εσωτερικό. Χτίζει φράχτη 12,5 χλμ. στον Εβρο, μελετά τη μετατροπή πλοίων σε πλωτές φυλακές αλλοδαπών και οργανώνει επιχειρήσεις-σκούπα για συλλήψεις και απελάσεις. Από την άλλη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξακολουθεί ακόμη να σχεδιάζει το πρόγραμμα δράσης για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων (κυρίως άνεργων αλλοδαπών και ανηλίκων), που τελούν σε καθεστώς παρανομίας. Η διφορούμενη και ετεροβαρής για τους πρόσφυγες προσέγγιση της κυβέρνησης σ' ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα αποκαλύπτει ταυτόχρονα και την αδυναμία της να απαντήσει ουσιαστικά και ψύχραιμα στις υστερικές, ξενοφοβικές κραυγές που ακούγονται κατά των μεταναστών.
Η κατασκευή φράχτη στο κομμάτι του Εβρου όπου υπήρχαν μέχρι πρόσφατα τα πιο φονικά ναρκοπέδια της περιοχής (στα οποία έχασαν τη ζωή τους ή ακρωτηριάστηκαν δεκάδες αλλοδαποί), δεν θα λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης εισροής μεταναστών, λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και (κατ' ιδίαν) παράγοντες της ίδιας της κυβέρνησης!
Το μόνο που επιτυγχάνει η πολιτική άγριας καταστολής είναι να εκθέτει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας, που δεν φημίζεται για την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι στους πρόσφυγες. Η Ελλάδα από το 2009 έως σήμερα έχει κηρύξει «στάση» στην εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου, μην παραλαμβάνοντας νέες αιτήσεις και οδηγώντας εκτός νόμου πάνω από 50.000 πρόσφυγες, οι αιτήσεις των οποίων παραμένουν εκκρεμείς, παρατηρεί ο δικηγόρος Σπ. Ριζάκος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Αίτημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τη δικηγόρο Μ. Τζεφεράκου, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον Εβρο, η ανέγερση του φράχτη βλάπτει σοβαρά τους πρόσφυγες, καθώς τους απαγορεύει την πρόσβαση σε καθεστώς προστασίας.
Στο εσωτερικό, η αρμόδια υφυπουργός Αννα Νταλάρα δηλώνει ότι επεξεργάζεται μέτρα υπέρ εκείνων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης έχασαν τις δουλειές τους και βρέθηκαν χωρίς άδεια παραμονής. Αφήνει όμως απροστάτευτους (παρά τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες) χιλιάδες άλλους που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, νόμιμη άδεια παραμονής έχουν περί τους 500.000-550.000 αλλοδαπούς ενώ άλλοι 220.000 έχουν καθεστώς ομογενούς. Ασυλο έχει παραχωρηθεί σε 2.000 άτομα, ενώ εκκρεμεί η εξέταση άλλων 50.000 αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι όσοι έχασαν την άδειά τους λόγω ανεργίας ανέρχονται σε 40.000-50.000. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
*Επανακαθορισμό προς τα κάτω του ελάχιστου εισοδήματος και του αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση άδειας παραμονής ή την επανένωση οικογενειών (τώρα είναι 8.500 ευρώ).
*Προσωρινή αναστολή της απέλασης (όταν είναι ανέφικτη) για όσους αλλοδαπούς βρίσκονται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν μόνιμη εργασία.
*Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας κατά της μαύρης εργασίας. Προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι, αναστολή απέλασης του αλλοδαπού και σκληρή τιμωρία των παραβατών εργοδοτών.
*Χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και σε ανηλίκους ή ενήλικες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
*Ιδρυση ΚΕΠ μεταναστών, έρευνα και καταγραφή του αριθμού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, μέσα από το «μεταναστευτικό χάρτη».
*Με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δημιουργείται νέα υπηρεσία ασύλου (εκτός ΕΛ.ΑΣ.) και οργανώνονται κέντρα πρώτης υποδοχής στα σύνορα, όπου θα κρατούνται προσωρινά οι αλλοδαποί, θα καταγράφονται και θα κατατάσσονται σε κατηγορίες (πριν απελαθούν). Σύμφωνα με τον κ. Ριζάκο το θέμα είναι εάν και πότε θα λειτουργήσουν οι υποδομές αυτές.
*Με το ίδιο νομοσχέδιο «νομιμοποιείται» μέσω κοινοτικής οδηγίας η ομαδική απέλαση των μεταναστών που δεν θα τυγχάνουν ειδικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου