Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

50 χρόνια Ευρωπαίος

                                           Η είσοδος Παναθηναϊκού και Άγιαξ στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ (2/6/1971).
 
 Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από τον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Διακρίσεις, σπουδαίες νίκες, αλλά και πικρές ήττες. Το Playboy θυμάται όσα σημάδεψαν την πορεία της πιο επιτυχημένης ελληνικής ομάδας εκτός των συνόρων.

* Υλικό αντλήθηκε από τον τόμο 100Χρόνια Παναθηναϊκός (εκδ. Λιβάνη), που διατίθεται στα καταστήματα της Green Team.

Νύχτα πρεμιέρας
Όντας πρωταθλητής, ο Παναθηναϊκός αλλάζει προπονητή ενόψει της συμμετοχής στο Κύπελλο Πρωταθλητριών προσλαμβάνοντας τον Ευρωπαίο και υψηλότερων παραστάσεων Χάρι Γκέιμ. Ο Γκέιμ, τώρα, ήταν μετά βεβαιότητος Ευρωπαίος, αλλά από παραστάσεις μηδέν, όπως θυμάται ο τερματοφύλακας Μιχάλης Βουτσαράς, διακριθείς στον πρώτο εκείνο αγώνα κόντρα στην πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σπάρτακ Χράντετς Κράλοβε για το β΄ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την 6η Νοεμβρίου του 1960: «Είχαμε όλοι φοβερό τρακ, καθώς κανείς δεν είχε εμπειρία ευρωπαϊκού αγώνα. Ούτε ο προπονητής. Σταθήκαμε καλά και, πιστεύω, ήμασταν άτυχοι, δεχόμενοι το γκολ στο τέλος της αναμέτρησης. Θα μπορούσαμε να περάσουμε...». Για την ιστορία, το πρώτο παιχνίδι στην Τσεχοσλοβακία τελείωσε 1-0 υπέρ της Σπάρτακ, με γκολ στο 87΄, ενώ ο επαναληπτικός της Λεωφόρου έληξε χωρίς τέρματα.

«Τριφυλλάρα, βάλε κάνα γκολ»
Το έβαλε τη δεύτερη σεζόν του ΠΑΟ στην Ευρώπη ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, και μάλιστα εναντίον της «Γιούίίε» στο μεταξύ τους 1-1 στη Λεωφόρο για τον α1 γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Παρά το γκολ αυτό στο 64ο λεπτό, ο ΠΑΟ έχασε 2-1 στη ρεβάνς του «Κομουνάλε» και μοιραία αποκλείστηκε ξανά. Η πρώτη πρόκριση αργούσε ακόμα...

Η γηραιά κυρία
Πέρα από τις δύο αναμετρήσεις που περιγράφονται παραπάνω, ΠΑΟ και Γιουβέντους έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους άλλες τρεις φορές, με τα αποτελέσματα να είναι μοιρασμένα:

* Στις 17/9/1980 ο ΠΑΟ ηττήθηκε με 4-0 και, μολονότι κέρδισε 4-2 στη ρεβάνς, αποκλείστηκε, με τον Τύπο να καταγγέλλει διαιτητικά όργια.

* Μια επταετία αργότερα, με ηγέτη τον Δημήτρη Σαραβάκο, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 1-0 στη Λεωφόρο και πήραν τελικά την επική πρόκριση, αν και έχασαν στην Ιταλία με 3-2.

* Στις 19 Σεπτεμβρίου 2000 το Τριφύλλι υπέκυψε στο «Ντέλε Άλπι», όμως στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, που θα έκρινε ποια από τις δύο ομάδες θα προχωρούσε στην επόμενη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, έβαλε την «κυρία» κάτω (3-1), με τον Πάολο Σόουζα να πετυχαίνει ένα αριστουργηματικό πρώτο γκολ.

OOO... Γκλεντόραν
Κόντρα στους Βορειοϊρλανδούς (με το όνομα που θυμίζει γνωστό τραγούδι του Πέρι Κό μο) ο ΠΑΟ προηγήθηκε δύο φορές εκτός έδρας (στις 16/9/1964) και ισοφαρίστηκε ισάριθμες. Παρ΄ όλ΄ αυτά, στην κατάμεστη Λεωφόρο (22/9/1964) η Γκλεντόραν «καθαρίστηκε» πιο εύκολα απ΄ ό,τι δείχνει το τελικό 3-2 και ο κόσμος χάρηκε μια πρόκριση. Χιλιοτραγουδισμένη...

Μετρώντας τεμάχια
* Το πρώτο «βαρύ» για τον Παναθηναϊκό αποτέλεσμα ήρθε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει στις 20/9/1967 την Μπάγερν Μονάχου του Φραντς Μπεκενμπάουερ, με το κοντέρ να γράφει τελικά 5-0. Στη ρεβάνς οι Έλληνες έχασαν με 1-2, με τον προπονητή όμως των Γερμανών να δηλώνει πως «το δικαιότερο αποτέλεσμα θα ήταν το 3-1». Παρηγοριά στον άρρωστο...

* Το 1989, πάλι, οι οπαδοί της ομάδας μάλλον αισθάνθηκαν άβολα χάνοντας από την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 0-2 στην Αθήνα, αλλά ακόμα δεν είχαν δει τίποτα, μιας και ακολούθησε το 6-1 του επαναληπτικού στη ρουμανική πρωτεύουσα την 1/11/1989.

* Πιο πρόσφατα, στις 2/11/2005, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι αποφάσισε να περιορίσει την Μπαρ-τσελόνα παίζοντας με την άμυνα στη σέντρα - επιτυχώς, το τελικό σκορ «περιορίστηκε» στο 5-0. Ο Ιταλός κό-ουτς, διδασκόμενος(;) από το πάθημα, έπραξε το ίδιο και στη Βρέμη κόντρα στη Βέρντερ, τον ίδιο χρόνο και με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Όσο για την πρόσφατη πεντάρα στη Βαρκελώνη από την αρμάδα των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα και Βίγια, ήταν εν πολλοίς αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου