Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ

Επιτυχία σημείωσε η πρώτη έκδοση «ευρωομολόγου» που πραγματοποιήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άντληση των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EΜΧΣ)...


Το ζητούμενο ποσό των 5 δισ. ευρώ για τον πενταετή τίτλο υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε περίπου 2,5%. Είναι υψηλότερο από το αντίστοιχης διάρκειας γερμανικό και γαλλικό ομόλογο, το επιτόκιο των οποίων είναι 1,77% και 2,08% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αποτιμά τον κίνδυνο του ΕΜΧΣ υψηλότερα από αυτόν των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση το επιτόκιο είναι κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό με το οποίο ο ΕΜΧΣ θα δανείσει την Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ θα είναι με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρρες, «τα ομόλογα διατέθηκαν σε μια ώρα», γεγονός που όπως δήλωσε «μας κάνει να πιστεύουμε ότι μελλοντικές εκδόσεις θα καλυφθούν χωρίς δυσκολία». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ θα ακολουθήσει νέο ομόλογο στα τέλη του μήνα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EΤΧΣ) ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο ΕΜΧΣ και το ΕΤΧΣ θα χορηγήσουν από κοινού στην Ιρλανδία 40,2 δισ. ευρώ, περίπου τα μισά από τα κεφάλαια που προβλέπει το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της χώρας ύψους 85 δισ. ευρώ.

Τα δύο ταμεία, το 2011 θα εκδώσουν 5ετή, 7ετή και 10ετή ομόλογα συνολικού ύψους 34,1 δισ. ευρώ και το 2012 άλλα 14,9 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι αυτοί που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται ότι αποτελούν τον προάγγελο του ευρωομολόγου που σχεδιάζει να εκδώσει η ΕΕ για τη χρηματοδότηση των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.

Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Barclays Capital, BNP Paribas, Deutsche Bank AG και HSBC Holdings PLC. Σημειώνεται ότι η ΕΕ και το EΜΧΣ έχουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ από τις Fitch, Moody΄s και Standard & Poor΄s.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου