Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ο θάνατος του εμποράκου

Άνοιγμα - αστραπή για 350 και πλέον επαγγέλματα αλλά και αλλαγές στην καθημερινότητα περίπου 2,2 εκατομμυρίων πολιτών που εμπλέκονται σε αυτά, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι, φέρνει νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που απελευθερώνει ή διευκολύνει την άσκηση δραστηριότητας. Οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές:
Επιτρέπεται η είσοδος «ξένων» και «μεγάλων» επιχειρηματικών συμφερόντων σε χώρους και δραστηριότητες όπου μέχρι σήμερα υπήρχε προστασία των «μικρών».
◆ Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την αδειοδότηση σε όλη την επικράτεια πολυκαταστημάτων χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πάνω από 800.000 απασχολούμενους και επαγγελματίες στον κλάδο του λιανεμπορίου.
◆ Εταιρείες θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους 24.000 πωλητές στις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο.
◆ Καταργούνται οι ελάχιστες τιμές σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα και επιτρέπεται η παροχή από το εξωτερικό υπηρεσιών τουριστικού πράκτορα και ξενάγησης.
◆ Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις εκατοντάδες σαρωτικές αλλαγές που καλύπτονται πίσω από τον «καπνό» που προκάλεσε η έντονη αντίδραση των...
«ισχυρών» κλάδων (νομικών, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών). Οι τελευταίοι κατάφεραν να μεταθέσουν για τις αρχές του 2011 τις αλλαγές, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, που ήθελε την ψήφιση του σχετικού νόμου φέτος. Αντίθετα, οι αλλαγές στο εργασιακό πέρασαν ως «κατεπείγουσες».
Το «άνοιγμα» στα πιο πολλά από τα επαγγέλματα έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, προ μνημονίου, από την Οδηγία απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών (γνωστή ως Οδηγία Μπολκεστάιν). Το μνημόνιο έφερε πιο σκληρούς όρους «διευρύνοντας» τη λίστα, η οποία συμπληρώνεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα 16 τεχνικά επαγγέλματα και τις συνολικά 204 ειδικότητες (άδειες) που τα διέπουν.
Η κυβέρνηση ανταλλάσσει από καιρό αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση των αρμόδιων υπουργείων με τους εκπροσώπους της τρόικας, που φαίνεται να διαφωνούν με μια σειρά «εξαιρέσεων».
Τι αλλάζει στο εμπόριο
Καταστήματα λιανεμπορίου. Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που σήμερα θέτει η νομοθεσία για την αδειοδότηση πολυκαταστημάτων ανά την επικράτεια βάσει του νόμου 3377/2005. Χρειαζόταν ειδική άδεια από τις νομαρχίες με γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για καταστήματα άνω των 1.500 ή 2.000 τ.μ. σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο κάθε πόλης.
Πωλητές λαϊκών αγορών. Η τρόικα ζητά να δίδεται δικαίωμα και σε όσους δεν μιλούν ελληνικά και να αρθεί το δικαίωμα κατοχής μόνο 1 άδειας ανά φυσικό πρόσωπο.
Πλανόδιο εμπόριο. Η επιτροπή ζητά να δοθεί δικαίωμα αδειοδότησης και νομικών προσώπων και να αρθεί η απαγόρευση να έχουν άλλη εργασία. Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα καταργηθεί η αγόρευση πλανόδιου εμπορίου σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Εκθέσεις. Αίρεται η απαγόρευση παράλληλης άσκησης άλλου επαγγέλματος και εξετάζεται να επιτραπεί η διενέργεια εκθέσεων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου