Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αλήθειες και ψέμματα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Οι έχοντες λίγο μυαλό και γνωρίζοντες αρκετά οικονομικά, έλεγαν από τον περασμένο Μάιο, όταν η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό διάσωσης και τέθηκε παράλληλα υπό την επιτηρηση της τρόικας, ότι "το πραγματικό μας πρόβλημα δεν είναι πως θα αποπληρώσουμε τα 110 δισ ευρώ του δανείου. Σιγά τα ωά.
Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με τα 360 δισ του χρέους, όταν τελειώσει η εφαρμογή του Μνημονίου". Ολον αυτόν τον καιρό, λοιπόν, αυτός ήταν ο γρίφος που έπρεπε να λυθεί και προς τα εκεί προσανατολίζονταν όσοι ήξεραν το πρόβλημα σε όλο του το βάθος.
Κι όντως, από την πρώτη στιγμή, η πιο ρεαλιστική λύση ήταν αυτή που έλεγε: Αντί να ζητάμε επιμήκυνση για την αποπληρωμή του δανείου, ας ζητήσουμε επιμήκυνση για την τακτοποίηση του χρέους, συνολικά. Κι αυτή την πρόσκληση θα απευθύνει η Αθήνα, με τη συγκατάθεση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Προσοχή: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Απλώς, επικήκυνσης του. Σε βάθος χρόνου, και η Ελλάδα θα διευκολυνθεί και οι πιστωτές της θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Ιδιαίτερα μάλιστα αν κάνουν και καμία υποχώρηση στο επιτόκιο, τότε τα πράγματα θα είναι ασφαλώς καλύτερα για όλους.
Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο κι αυτό θα είναι το αίτημα που θα υποβληθεί κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.
Εως τότε, καλά Χριστούγεννα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου