Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Απόβαση με τσάρτερ και χλιδή

Το σκηνικό της αλόγιστης σπατάλης και το παρασκήνιο γύρω από την αυριανή φιέστα για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κάτω από το... μαρμαρωμένο βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα σμίξουν αύριο στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης καραμανλικοί και σαμαρικοί. Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του θα σταθούν δίπλα δίπλα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έχοντας από κοντά τους Αχιλλέα Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, αλλά και «εκδρομείς» από την Αθήνα, οι οποίοι θα καταφθάσουν με πτήση τσάρτερ ναυλωμένη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 
Ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο που φιλοτέχνησε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στα 180 άτομα που θα αναχωρήσουν με το Airbus A-320 από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 π.μ. συγκαταλέγονται στελέχη της Ρηγίλλης, φίλοι της οικογένειας Καραμανλή, διάφοροι επώνυμοι, αλλά και μέλη του ινστιτούτου, το οποίο θα επιβαρυνθεί με τα 30.000 ευρώ των ναύλων - ποσό σημαντικό για μια «απόβαση» διάρκειας μόλις 5 ωρών, δεδομένου ότι στις 4 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στην Αθήνα.
Απόβαση με τσάρτερ και χλιδή
Περιβαλλοντική μελέτη. Είναι γεγονός ότι το δραστήριο ίδρυμα δεν εφείσθη χρημάτων σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του αγάλματος. Πρόσφατα πλήρωσε άρον άρον τα 69.500 ευρώ που απαιτούνταν για τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου στη νέα παραλία, ώστε να δρομολογηθεί εσπευσμένα η διαδικασία εγκατάστασης προτού προλάβει να την μπλοκάρει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Βεβαίως η δαπάνη αυτή, αν και διόλου ευκαταφρόνητη, ήταν η μοναδική εκ μέρους του ιδρύματος, αφού τα 250.000 ευρώ που στοίχισε η φιλοτέχνηση του αγάλματος -κατόπιν σχετικού διαγωνισμού- από τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο επιβάρυναν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οσο για την περιπετειώδη... αύρα που συνόδευσε το στήσιμο του αγάλματος, φαίνεται ότι επηρέασε και την αυριανή φιέστα, αφού τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο γύρω από τις συμμετοχές.
Μόλις ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε κινητοποίηση των καραμανλικών. Αλλωστε οι τελευταίοι θέλουν να δηλώσουν με τον τρόπο τους ότι... ο καραμανλισμός είναι εδώ!
Τον τέως πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του και ανάμεσά τους οι Πέτρος Μολυβιάτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Παπαθανασίου, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.
Το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τον «γαλάζιο» ανασχηματισμό οι καραμανλικοί της Θεσσαλονίκης βλέπουν ότι έχουν μπει στο περιθώριο και περιορίζονται να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ομως αυτές τις μέρες και εν όψει της άφιξης του Κώστα Καραμανλή υπήρξε κινητοποίηση.
Οι σαμαρικοί της συμπρωτεύουσας έδειχναν αρχικά αμήχανοι, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις προς την Αθήνα να μην έρθει για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, επικαλούμενοι ακόμη και πιθανά αρνητικά απρόοπτα.
Το μεγάλο ερώτημα. Ομως την περασμένη Τρίτη ξεπεράστηκαν οι όποιες ενστάσεις και ειδοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι σαμαρικοί ότι ο πρόεδρος τελικά έρχεται, για να παραστεί όμως σε μια λιτή εκδήλωση.
Στα πιθανά απρόοπτα περιλαμβάνεται πρώτιστα η συμπεριφορά του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που φέρεται ότι θα κάνει τα αποκαλυπτήρια, αλλά και ο υπερβάλλων ζήλος και ο αυταρχισμός του Αχ. Καραμανλή ως εκπροσώπου του ινστιτούτου.
Ο τελευταίος «έβγαλε από τα ρούχα του» τον νέο δήμαρχο, ο οποίος αναγκάστηκε να μιλήσει για γεροντικό πείσμα. Να σημειωθεί ότι, με όλα όσα προηγήθηκαν γύρω από την υπόθεση του αγάλματος, ο Γιάννης Μπουτάρης ουδόλως θα ήθελε να είναι παρών στην εκδήλωση, τελικά όμως θα παραστεί τιμώντας τη θεσμική του ιδιότητα...
  • 250.000€ στοιχισε η φιλοτέχνηση του αγάλματος, ποσό που κάλυψε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Θεσσαλονίκης
  • 69.500€ πληρωσε το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Παραλία
  • 30.000€ ειναι το κόστος ναύλωσης του τσάρτερ, το οποίο καλύπτεται από το ταμείο του ιδρύματος
Οι περιπέτειες και οι μεθοδεύσεις για την επιλογή του χώρου
Οταν πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1996 η «γαλάζια» διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε τότε ούτε αργότερα, ουδόλως ασχολήθηκε με ποιον τρόπο θα τιμήσει τη μνήμη του, δίνοντας έστω το όνομά του σε κάποιον δρόμο. Για αγάλματα και άλλα παρόμοια ούτε λόγος να γίνεται. Αλλωστε ούτε στην κουλτούρα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τέτοια πράγματα ούτε κανένα... ίδρυμα το ζήτησε.
Αντίθετα, όταν πέθανε το 1998 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής η «γαλάζια» διοίκηση, με τη μεθόδευση και του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στην τοποθέτηση αγάλματος και ακόμη να μετονομαστεί η Νέα Εγνατία, σε «Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή». Βέβαια από τότε, αν και έχουν περάσει 12 χρόνια, όλοι συνεχίζουν να αποκαλούν τον δρόμο Νέα Εγνατία και μόνο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει την πρόταση, ζητώντας όμως να υπάρξει κάποια στιγμή η απότιση τιμής και στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το τελευταίο στην πορεία ξεχάσθηκε. Ομως δεν ξεχάσθηκε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μεθόδευσε μάλιστα ώστε να επιλεγεί ως χώρος τοποθέτησης η Πλατεία Αριστοτέλους, στο τμήμα μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο... κόντυνε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο -στα 5- το συνολικό ύψος του αγάλματος.
Στις αρχές του 2010, όταν το θέμα άρχισε να μπαίνει στην τελική του φάση, πολλοί ήταν αυτοί στη Θεσσαλονίκη που συνειδητοποίησαν ότι ο χώρος στο στενό τμήμα της Αριστοτέλους ήταν ο πλέον ακατάλληλος. Υπήρξαν αντιδράσεις που έκαναν λόγο για αλλοίωση της αισθητικής του χώρου και της πλατείας, ενώ από μέρους της παράταξης του Γ. Μπουτάρη ο σημερινός αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Ανδρέας Κουράκης, είχε προτείνει ως χώρο τη Νέα Παραλία, σε μικρή απόσταση από το «Μακεδονία Παλλάς». Εκεί όπου ο Κων. Καραμανλής είχε μιλήσει όταν γύρισε από το Παρίσι το 1974.
ΠείσμωσανΟμως, Β. Παπαγεωργόπουλος και Αχ. Καραμανλής είχαν στυλώσει τα πόδια και χρειάστηκε προσφυγή της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να γίνει αναπομπή της προηγούμενης απόφασης από τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Οι δημοτικές εκλογές δρομολόγησαν νέα κατάσταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό οδήγησε τον Β. Παπαγεωργόπουλο -με την πίεση και του Αχ. Καραμανλή- στο να προχωρήσει άρον άρον στην τοποθέτηση του αγάλματος στη Νέα Παραλία, σε ένα χώρο κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό τον φόβο μήπως ο Γ. Μπουτάρης κάνει πίσω.
Η διαβεβαίωση του Γ. Μπουτάρη ότι επιτροπή ειδικών που θα συγκροτούνταν αμέσως θα επέλεγε τον πλέον κατάλληλο χώρο και σύντομα θα γινόταν η τοποθέτηση συναντούσε το... γεροντικό πείσμα του Αχ. Καραμανλή. Ετσι στις 30/12, δύο μέρες πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος, γινόταν η παραλαβή του αγάλματος.
Μετά τoν δήμο χάνει και... την ψυχραιμία του
Κατά πολλούς, η όλη συμπεριφορά του πρώην δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου ήταν από εκνευριστική έως προσβλητική. Το άγαλμα στήθηκε την τελευταία στιγμή, πριν αποχωρήσει η παλιά δημοτική αρχή, κάτι που κύκλοι του νέου δημάρχου σχολίαζαν ως «τουλάχιστον άκομψο».
Ο Αχιλλέας Καραμανλής είχε αναλάβει ρόλο γενικού... επιβλέποντος παρότι ο νέος δήμαρχος διαβεβαίωνε δημόσια ότι το άγαλμα θα στηθεί, με αποτέλεσμα τα όσα διαμήφθησαν με την εσπευσμένη τοποθέτηση στη νέα παραλία να μειώνουν το μέγεθος του ανδρός.
Η ηγεσία της ΝΔ καλείται σήμερα να παραστεί σε μια εκδήλωση που αποτελεί και ως ένα σημείο και ένα πολιτικό «ανφέρ». Γιατί με ποια δημοκρατική πρακτική και νομιμοποίηση ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν από τη διοίκηση, όρισαν εκβιαστικά... αποκαλυπτήρια, δεσμεύοντας τη νέα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη;
Σε ταραγμένο τοπίοΚι όλα αυτά, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη, για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του Β. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος στιγματισμένος από το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο και από τις ευθύνες που φέρει για την απώλεια του δήμου για τη ΝΔ, προσπάθησε να... πιαστεί από τα μαλλιά αξιοποιώντας στο έπακρο το θέμα του αγάλματος.
Αυτές τις μέρες το «γαλάζιο» τοπίο περί τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ταραγμένο. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Μητροπόλεως με γραμματειακή υποστήριξη που μισθοδοτείται από τον δήμο (!) και επιδιώκει να παίξει ηγετικό ρόλο ως... αντιπολίτευση στον Γ. Μπουτάρη. Από εκεί βγάζει σχεδόν καθημερινά ανακοινώσεις σε ρόλο... Γκιουλέκα και καλεί την κρατική ΕΡΤ3 για δηλώσεις.
Οσο για τον Κ. Γκιουλέκα φρόντισε να δείξει την αποστροφή του προς τον Β. Παπαγεωργόπουλο απουσιάζοντας από τις θεσμικές εκδηλώσεις (παράδοση παραλαβή της δημοτικής αρχής κλπ.) στις οποίες παρευρισκόταν μέχρι τώρα ο πρώην δήμαρχος.
ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ
1,2 εκατ. € η κρατική επιχορήγηση στο Ιδρυμα
Περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ βγήκαν από τον κρατικό «κορβανά» και πήγαν κατευθείαν στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, από το 2005 μέχρι και το 2008 η κρατική επιχορήγηση που δινόταν ανά έτος έφθανε τα 250.000 ευρώ (το ίδιο ποσό εισέπρατταν και τα λοιπά ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών). Το 2009 αποφασίστηκε μείωση 10% στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ιδρύματα, με αποτέλεσμα το ίδιο έτος να πάρουν 225.000 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, τα τελευταία 5 χρόνια διατέθηκαν στο ίδρυμα κονδύλια ύψους 1.225.000 ευρώ... για τις πάσης φύσεως δραστηριότητές του. Πρόκειται για τεράστιο ποσό-πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα. To θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση, της οποίας το πρώτο βήμα ήταν ο περιορισμός του ποσού της επιχορήγησης προς τα ιδρύματα κατά 10%, ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οδήγησε την αρμόδια για το ζήτημα υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου να αναστείλει με υπουργική απόφαση, τον Απρίλιο του 2010, την κρατική επιχορήγηση στα ιδρύματα, μαζί και στο Ιδρυμα «Κων. Καραμανλής». Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις χορηγίες, που ως γνωστόν μπορούν να δίδονται όπου και όπως επιθυμούν οι χορηγοί τους! Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» είναι η κ. Λιάνα Γούτα, παλιά συνεργάτιδα του ευρωβουλευτή Απόστολου Βακάλη.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου