Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Οι προβλέψεις 10 επενδυτικών οίκων για αγορές-επενδύσεις το 2011

Οι επιλογές, οι προτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών. Τι αναφέρουν οι εκθέσεις τους για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, των νομισμάτων και των εμπορευμάτων.

Το 2010 υπήρξε έτος αποκατάστασης των ισορροπιών που χάθηκαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009. Διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και για να ολοκληρωθεί πρέπει να ξεπεραστεί επιτυχώς μια άλλη κρίση, αυτή του δημόσιου χρέους, στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το «Κεφάλαιο» συνοψίζει τις προβλέψεις που διατυπώνουν σε εκθέσεις τους μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού για το 2011, τόσο για τις αγορές, όσο και για την πορεία του ελληνικού χρέους.



1.Citi - Ισχυρή αλλά ανισομερής ανάπτυξη
Για το 2011 αναμένεται άνοδος των μετοχών διεθνώς σε ποσοστό 15%, κέρδη 10% για τον S&P 500 και 19% για τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx.

Στα εμπορεύματα, στον κλάδο της ενέργειας, η απόδοση στους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται σε 3,2% για ίο πετρέλαιο και σε -6,6% για το φυσικό αέριο. Στα μέταλλα αναμένεται άνοδος του χαλκού κατά 11,6%, καθώς και κέρδη 6,3% στο αλουμίνιο και 4,7% στο νικέλιο. Για τον χρυσό και το ασήμι αναμένονται κέρδη 3,9% και απώλειες 1,0% αντίστοιχα. Διψήφια ποσοστιαία κέρδη αναμένονται επίσης στο καλαμπόκι (+13,3%) και τη σόγια (+10,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος εκτιμάται ότι η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου θα διατηρηθεί, υποχωρώντας έναντι του ευρώ στο 1,45 μέσα στουβ επόμενους 6-12 μήνες.

Βασική υπόθεση για το 2011 είναι ο περιορισμός της κρίσης χρέους. Αναμένεται όμως συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία και ακραία spreads σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους και στις τρεις χώρες είναι υψηλή.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει de facto. Όσο η χώρα ανταποκρίνεται στους όρους του προγράμματος στήριξης, η αναδιάρθρωση χρέους πιθανότατα δεν θα συμβεί έως τα μέσα του 2013 τουλάχιστον. Στη συνέχεια η χώρα μάλλον θα ενταχθεί στον μόνιμο Μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η χρονική στιγμή της αναδιάρθρωσης, όπως και οι όροι, θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

2. Goldman Sachs - Υπάρχει «χώρος» για ανάπτυξη

Ο συνδυασμός υψηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης και ήπιου πληθωρισμού δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις πιο αυξημένου ρίσκου. Το βασικό σενάριο για το επόμενο έτος είναι θετικό, υπάρχουν ωστόσο κίνδυνοι, με κεντρικό ζήτημα τη δημοσιονομική επιδείνωση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2008/2009. Η κατάληξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη. Η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει στήριξη από την Ε.Ε. και, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Ισπανίας διαφέρει, ίσως εκεί χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο.

Για το 2011 προτείνεται αύξηση θέσεων σε κυκλικούς κλάδους με «overweight» την τεχνολογία, αναβαθμισμένο outlook για την ενέργεια και τις τράπεζες από «neutral» σε «overweight», ενώ παραμένει η σύσταση «underweight» για αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, οι λιανικές πωλήσεις και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται άνοδος του S&P 500 στις 1.450 μονάδες στο τέλος του 2011, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,50, ο χρυσός στα 1.690 δολάρια, το πετρέλαιο στα 105 δολάρια και ο χαλκός στα 11.000 δολ./τόνος. Συστήνεται short στην ισοτιμία δολαρίου/γουάν (εκτιμώμενη απόδοση 6%), long στις αμερικανικές τράπεζες (εκτιμώμενη απόδοση 25%), long στον Nikkei (εκτιμώμενη απόδοση 20%), καθώς και long στο «καλάθι» πετρελαίου, χαλκού, βαμβακιού/σόγιας και πλατίνας (εκτιμώμενη απόδοση 28%).

3. BNP Paribas - Μετοχές, τι άλλο;

Ύστερα από ένα «αξιοπρεπές, αλλά όχι εντυπωσιακό 2010», η BNP Paribas αναμένει κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που για τον δείκτη MSCI Europe μεταφράζονται σε άνοδο 12% και, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, σε συνολική απόδοση 15%.

Οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,8% είναι αρκετές για να στηρίξουν τις ανοδικές τάσεις των μετοχικών αγορών. Αναμένεται άνοδος 10% στις τιμές των εμπορευμάτων σε μέσα επίπεδα, που όμως δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αρνητικές παρενέργειες αν τελικά αποδειχθεί μεγαλύτερη, πλήττοντας τα περιθώρια κέρδους.

Προτίμηση σε κλάδους με ελεύθερες ταμειακές ροές άνω του μέσου όρου και σχετική σταθερότητα στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση μεταξύ κυκλικών και μη, αν και στην πρώτη κατηγορία εμφανίζονται πιο ελκυστικές οι μετοχές εταιρειών με αυξημένη έκθεση στις αναδυόμενες οικονομίες. Απαιτείται προσοχή σε κλάδους που σχετίζονται με την καταναλωτική δαπάνη, η οποία στην Ευρώπη αναμένεται να μείνει σε χαμηλά επίπεδα (με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη).

Για τις «περιφερειακές» αγορές της Ευρώπης, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό επενδυτικό κριτήριο, έμφαση δίνεται στις μετοχές εκείνες όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα οφέλη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ως προς αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας ξεχωρίζουν οι τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Από τον Δημήτρη Ζάντζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου